2021. május. 11., kedd - Ferenc.
hirdetés
hirdetés

Minden ezredik újszülött halláscsökkenéssel jön a világra

Jól ismert, hogy az ép hallás a megfelelő beszédfejlődés – ezen keresztül pedig a testi és szellemi fejlődés – elengedhetetlen feltétele, és alapvetően szükséges a teljes értékű kommunikációhoz és a társadalomba való beilleszkedéshez is. Össztársadalmi feladatunk, hogy lehetőségeinkhez mérten ezt mindenki számára biztosítsuk.

Az orvostudomány és a technika mai ismeretei szerint igen széleskörű diagnosztikai és rehabilitációs tárház áll rendelkezésre a halláscsökkenések felismeréséhez és kezeléséhez, a hallás javításához. Sajnos hazánkban nem minden térségben érhetők el ezek a lehetőségek, és a finanszírozás is határt szab az alkalmazásnak. A gyermekgyógyásznak több ponton is fontos szerepe lehet a halláscsökkenések felismerésében, továbbá a gyermek fül-orr-gégész, audiológus szakorvoshoz irányításában.

A hallásvizsgálatok menetrendje

Hazánkban a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető hallásszűrési periódusokra vonatkozóan az Egészségügyi Minisztérium 67/2005. (XII. 27.) számú rendelete ad útmutatást, mely szerint a gyermekek audiológiai szűrővizsgálatainak időpontjai a következők:

  • I. terminus: 0–4 napos korban a hallás vizsgálata a fekvőbeteg-gyógyintézetek szülészeti-nőgyógyászati osztálya, illetve újszülöttosztálya vagy az újszülöttet ellátó neonatológiai osztály (PIC) feladatkörébe tartozik.
  • II. terminus: 1, 3 és 6 hónapos életkorban a körzeti védőnő feladata.
  • III. terminus: 1 éves életkorban és 6 éves korig évente a hallás és a beszédfejlődés vizsgálatát a védőnő végzi.
  • IV. terminus: 6 és 18 éves kor között a hallásszűrés a védőnő feladata.

A gyermekorvos rendeletben meghatározott feladata felhívni a figyelmet a szűrővizsgálatok szükségességére és igénybevételének lehetőségére.

A gyermekkori halláscsökkenések gyakorisága és felismerésének módszerei

Nemzetközi adatok alapján minden ezredik újszülött halláscsökkenéssel jön a világra. Magyarországon az egységes és mindenkire kiterjedő újszülöttkori hallásszűrés hiánya miatt nincs összefoglaló statisztikai adat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a fül-orr-gégészek szakmai kollégiumának minden törekvése ellenére sem finanszírozza az objektív hallásszűrést. Ennélfogva nem is tud kialakulni egységes rendszer a hallásszűrés tekintetében, hiába ismerjük a külföldi gyakorlat jól bevált módszereit.

Az újszülöttkori objektív hallásszűrésnek mindenkire ki kellene terjednie: otoakusztikus emissziómérést vagy hanginger kiváltotta agytörzsi potenciál mérést (BERA) kellene végezni az újszülöttosztályon a megszületést követő első néhány napon belül. Amennyiben e mérés eredménye nem elfogadható, úgy lehetőség szerint a kórházi távozás előtt meg kell ismételni a mérést. A zárójelentésen a hallásszűrés módszerét, eredményét és a további teendőkre vonatkozó információt fel kell tüntetni, és a szülőket tájékoztatni kell az esetleges teendőkről.

Egy-egy kórházban megvalósul az objektív hallásszűrés, de országos szinten sajnos meg sem közelíti a „teljeskörűséget”. Amennyiben a hallásszűrés egyéb módszerrel, például széles sávú zaj alkalmazásával történik (Bárány-féle lármadob), nem ad megfelelő biztonsággal eredményt. Hazánkban általában tranziens otoakusztikus emissziómérés, illetve egy-egy helyen BERA-vizsgálat történik ott, ahol az objektív hallásszűrés megvalósul. Ha kiváltható az otoakusztikus emisszió, akkor ép belsőfülműködés véleményezhető. Amennyiben a gyermeknek nincs idegrendszeri fejlődési rendellenessége, ezt az eredményt ép hallásnak fogadhatjuk el. (A veleszületett percepciós halláscsökkenések 98%-a belsőfül eredetű, ennek kiszűrésére alkalmas az OAE regisztrálása.) Ha nem mérhető megfelelő OAE, ennek a hátterében állhat hallójárati magzatmáz, fülzsír vagy dobüregi folyadék, illetve a belsőfül működészavara, tehát a szülőket tájékoztatni kell arról, hogy az eredmény nem feltétlenül jelent halláscsökkenést, de mindenképpen további vizsgálatot indokol.

A cikk folytatását itt olvashatja!

Dr. Gáborján Anita
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.