hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Minden betegút Ajkára vezet?

A struktúraváltás óta volt demonstráció, aláírásgyűjtés, heves vitáktól kísért képviselő-testületi ülés, lakossági fórum, államtitkár-látogatás. A tapolcai kórházról a Veszprémi Napló szervezett kerekasztal-beszélgetést.

A városi kórház aktív osztályainak megszüntetése ma is kérdéseket generál.

Lévai József: Nem csitultak a kórház struktúraváltása miatt felkorbácsolt kedélyek. Az elmúlt hónapok alapján látszik, a jelenlegi működési szerkezet mellett a kórház gazdasági helyzete is aggasztó. A veszteség, ami Tapolca és környéke lakóit, érte tudható, a döntéshozók által felvázolt pozitív hatások azonban egyelőre váratnak magukra. Elfogadhatatlan, hogy a város vezetése szűk körben hozzon meg sokunk életét hosszú távon meghatározó döntéseket. Hiszem, hogy az összefogásnak és a vélemények nyílt megfogalmazásának óriási ereje van, példa erre az új mentőautó.

Ferenczi Gábor: A Jobbik tárgyaló delegációja úgy látja, hogy a tapolcai kórház teljes leépítése és későbbi magánosítása egy előre megtervezett menetrend szerint zajlik, ami nem a városban és a környéken élők érdekeit szolgálja. A fideszes pártérdeknek, a helyi fideszes vezetők felfelé irányuló megfelelési kényszerének és egyes személyek egyéni ambíciójának esett áldozatul a kórházunk.

Dobó Zoltán: A pártérdekek kizárólagos érvényesülését bizonyítja a több mint 10.000 támogató nyilatkozat, (amit egy hét alatt sikerült összegyűjtenünk) semmibe vétele. Az aktív sebészet és belgyógyászat elvesztése sem orvosszakmailag, sem gazdaságilag, sem városstratégiailag nem indokolható. A város fejlődésének egyik legfontosabb alapköve a kórházunk volt. A kórház hiánya, ugyanúgy, ahogy a munkahelyek eltűnése, drámaian felgyorsítja az amúgy is jelentős elvándorlást. Amit a kormányzat megspórol a tapolcai kórházon, azt a már amúgy is végletekig kifacsart magyar adófizetőkkel fizettetik meg többszörösen, hiszen messzebbre kell utazni beteglátogatóba.
 
Toronyi Tibor: A tapolcaiak nem értenek egyet az aktív osztályok bezárásával. Én továbbra is minden hazugságot, csúsztatást megcáfolok. A tények a következők: a városvezetés nem tett meg mindent az aktív osztályok megmaradásáért, ahelyett, hogy mellénk álltak volna, bennünket támadnak. A struktúraváltás miatt kb. 18-19 fővel csökkent az intézmény létszáma, ami visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el. Betegként és hozzátartozóként is visszafejlődésként élik meg a lakosok. Az államtitkár úr azt mondta, "a döntés nincs bebetonozva", ezért azt javasoltam a polgármester úrnak, tegyük félre a pártzászlókat és együtt folytassuk. A labda náluk pattog.

Dr. Csonka LászlóA betegutak néha a józan ésszel összeegyeztethetetlenek. Nem számolnak a betegek terhelésével és hozzátartozóik anyagi szempontjaival. A tapolcai   intézményből azóta (és közvetlenül az átalakítás előtt, de miatta) sok szakember távozott. Huszonegy személy, az alkalmazottak több mint 10 százaléka. A várost képviselő személyek találkozása dr. Szócska Miklós államtitkárral nem hozott eredményt, viszont tisztázott egy általunk már régóta valószínűsített dolgot,  hangsúlyozta az ismert orvos.  Az államtitkár kimondta: "Nem erőszakkal, hanem a városi és kórházi vezetőkkel történt egyeztetések után született meg a döntés, hogy  Tapolcán megszűnik az aktív belgyógyászati és sebészeti ellátás."

A teljes cikk a naplo-online.hu oldalán

(forrás: Veszprémi Napló)
hirdetés

Könyveink