hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Ízelítő

Mi várható 2010-ben a biológiában?

2010 lehet a szélesebb rétegek számára is elérhető genom szekvenálás éve. 
2007-ben a DNS kettős spirálszerkezetét felfedező James Watson 1 millió dollárért készíttette el saját géntérképét. Az elmúlt két évben az ár a tizedére csökkent, az Archon X-díj azonban még ennél is jóval lejjebb akarja tornászni a költségeket, 10 millió dollárt ajánlva fel annak a csapatnak, ami elsőként szekvenál 100 emberi genomot 10 nap alatt, egyenként kevesebb mint 10 000 dollárért.
 
Meglepő módon az elérhető árért folyó versenyben vezető cég, a kaliforniai Complete Genomics nem is nevezett a díjra, pedig ők állítólag az év végéig 10 000 emberi géntérképet készítenének el genomonként mindössze 5000 dollárért. Egy rivális társaság, a massachusettsi Knome 12 000 dollárért készít el jelenleg egy teljes szekvenálást. Ez a legtöbbünknek még mindig nem engedhető meg, azonban 2010-ben rutinná válhat az eljárás és akár egy plazma TV áráért is elkészülhet személyes géntérképünk. Ettől ugyan még nem leszünk okosabbak, de néhány éven belül már az értelmezésük is rutinszerűvé válhat.
 
2010-ben Istent is játszhatunk, megteremthetjük az első mesterséges életet, egy élő baktériumot, aminek a génállománya teljes egészében egy laboratóriumban készül. Synthia Craig Venter teremtménye lesz, ugyanakkor nem ő az egyetlen aki ilyen irányú kutatásokat folytat. George Church a Harvardon egy önmagát felépítő riboszómát készített, egy proteineket előállító sejtgyárat. Várakozásai szerint 2010-ben eljutnak az önmagukat többszöröző szintetikus riboszómákig is.
 
Forrás: sg.hu
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés