hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Mi változik szeptembertől?

Több jogszabály változik 2019. szeptember elsejével. A Napi.hu összeállítása.

A felsőoktatást szeptember első napjától az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) helyett a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) irányítja. Mivel az átalakításhoz – idő hiányában – nem született törvény, az új helyzetet egy friss kormányrendelet rendezte. Eszerint az ITM vezetője a felsőoktatásért felelős miniszter, "a felsőoktatással összefüggő feladat- és hatáskörök tekintetében" ő "az oktatásért felelős kormánytag", míg az Emmi vezetőjéé az oktatás többi része.

Augusztus elsejével választották le a kutatóintézeteket az akadémiáról és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatba szervezték. Az 13 fős irányító testületbe az MTA és az ITM is delegált tagokat (hatot-hatot), a tagokat a miniszterelnök nevezi ki, az elnök Maróth Miklós lett. A törvény alapján a kutatóintézeti hálózat működtetését szolgáló, az MTA tulajdonában és ezen kutatóhelyek használatában lévő vagyonelemeknek ingyenes használatba bocsátását az akadémia biztosítja. A folyamat tovább tart: az új helyzetet részletező törvény jelentős része ugyanis szeptember 1-től lép hatályba. Így például vasárnaptól már az ELKH Titkársága gyakorolja a kutatóhelyek feletti irányítószervi jogosítványokat.

A fogyasztóvédelmi törvény 2019. szeptember elsejétől hatályos módosítása értelmében ezentúl a fogyasztók és a vállalkozók már nem a Budapesti Békéltető Testülethez, hanem az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz tudnak fordulni bármilyen, az online vitarendezéssel kapcsolatos segítségnyújtásért és tájékoztatásért.

További részletek

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink