hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mi újság, Budapest?

A WebOrvos arról számol be, hogyan áll a magyar egészségügy jelenlegi legnagyobb fejlesztése, az Egészséges Budapestért Program (EBP).

Az EBP miniszteri biztosa, Cserháti Péter a WebOrvos szerint elmondta, hogy a programra eszközbeszerzésekre megítélt tavalyi 21,2 milliárd mellett, idén plusz 30 milliárd áll rendelkezésre tervezésre, de már eldőlt az is, hogy a járóbeteg-ellátás megújítására 42,6 milliárd forrás van. Ezen felül már konkrét határozatok vannak az EBP-t érintő további fejlesztési forrásokról is, például az egyházi fenntartású kórházak korszerűsítésére csaknem 27 milliárd forintot adnak, és a Semmelweis Egyetem is elkezdheti tervezni oktatási, kulturális tevékenysége fejlesztését, ugyanis tavaly decemberben 4 milliárd forint forrást kaptak erre a célra. Ahogy Cserháti Péter mondta, mindösszesen tehát 188,5 milliárd forint sorsáról már megszületett a döntés.

A három nagy centrum közül a zöldmezős beruházás, a Dél-Budai Centrum (DBC) bemutatott tervei egy igazi XXI. századi, világszínvonalú fekvőbeteg intézményt mutattak, amelyben a legkorszerűbb technológiák mellett, a betegbiztonságra is maximálisan ügyelnek: például a fertőzés veszély elkerülésére egyágyas kórtermek, mozgatható falak. Nagyívű elképzelések vannak a műtők felszereltsége mellett - robotműtők - képalkotó diagnosztikai lehetőségekről is: 5 CT, 3 MRI, 6 RTG, 3 RTG/Átvilágító, 2 Mammográf, 8 Endoszkóp, 4 DSA, 1 PET/CT, 1 SPECT/CT. Persze mindezek előtt például meg kell oldani a DBC elérhetőségének a problémáit, ahogy a miniszteri biztos fogalmazott a fejlesztéshez számos közúti és közműfejlesztési beruházásnak is csatlakoznia kell. Az a cél, hogy a kórház tervezése és az egyéb beruházások "összeérjenek".

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink