hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mi teszi a kreativitást?

A savant – francia szó – tudást jelent, a savant szindróma olyan ritka állapotra utal, amikor egy fejlődési rendellenességgel született ember egy vagy néhány területen különleges képességekkel bír. A savantok fele autista, ám nem minden autista savant. Van savant fejlődési rendellenesség nélkül is.

A NewScientist cikkírója, Celeste Biever annak ered nyomába, hogy mi adja ezen “tudósok” különleges képességeit. A legáltalánosabb sajátosságuk, hogy az átlagosnál sokkal jobban képesek figyelni az apró részletekre, azonban tehetséges savant csak abból lesz, aki képes a kétféle látásmód: a részletekre fókuszáló és az egységben látó között ide-oda kapcsolni.

Daniel Tammet, a csodagyerek savant, aki memorizálta a pí végtelen tizedes tört 22 514 számjegyét, elmondja, szerinte speciális képessége abból ered, hogy képes különböző információmorzsákat összekapcsolni. “A savant képességek egy erősen asszociatív típusú gondolkodást igényelnek, extrém formáját annak, amivel mindenki rendelkezik és mindenki él vele ábrándozás, szóviccek és metafóra-használat közben” – nyilatkozta.

Mások a gyakorlás és a motiváció szerepét hangsúlyozzák. Happé és Wallace egy olyan művészetben tehetséges savantot tanulmányoztak fMRI segítségével, aki különleges képességeket mutat “naptárszámításban”, azaz azonnal meg tudja mondani például, hogy 2074-ben április 5-e milyen napra fog esni, valamint a memóriája is különleges. Azt találták, hogy a látásért és a téri orientációért, valamint a számolásért felelős agykérgi területe vastagabb, míg a szociális jelek értelmezéséért felelős szürkeállománya vékonyabb az átlagosnál. Azonban arra nem tudnak választ adni, hogy ezek a különbségek veleszületettek, vagy a sok gyakorlás hozta létre azokat.

Adam Ockelfold zenetanár, aki négy éves kora óta kíséri Derek Paravicini, autista zenei savant karrierjét, úgy véli, a tehetségben óriási szerepet játszik Paravicini átlagot jóval meghaladó motivációja: “Úgy játszik, mintha az élete múlna rajta. A túlélési ösztöne valami más tárgyat talált, konkrét esetben a zenélést, és hatalmas erőket fektet a gyakorlásba.”

Kazai Anita

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés