hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Mi szabhat határt az otthonszülésnek?

Mindenki engedett egy kicsit az otthonszülésről szóló szabályozás kialakításában, amely jövő tavasszal léphet életbe. Lesznek az otthonszülést kizáró okok, de arról például még vita van, hogy császármetszéses szülés és 35 év felett lehet-e majd otthon szülni. 

Szinte vita nélkül zajlott le az utolsó szakmai egyeztetés az otthonszülést szabályozó kormányrendelet tervezetéről, így minden esély megvan arra, hogy áprilisban hatályba lépjen a jogszabály - mondta az [origo]-nak Békés Bence, a Szülők a Szabad Szülésért Társaság munkatársa, aki részt vett az egyeztetésen. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) egészségügyi államtitkársága a múlt héten már tartott egyeztetést a civil szervezetek bevonásával, kedden azonban már csak a legszűkebb szakmai szervezetek képviselőivel ült le, hogy pontosítsák a tervezetet.

Az egyeztetésen szülész-nőgyógyász, gyermekorvos, a szülészeti szakmai kollégium, a mentőszolgálat és a védőnők képviselője, valamint egy bába volt jelen, és további javaslatokat tettek az egészségügyi államtitkárság által elkészített tervezethez. A szakmai egyeztetés Békés szerint napokon belül lezárulhat.

Még formálódnak a kizáró feltételek

Az egyeztetés résztvevői szerint a legnagyobb vita arról zajlott, milyen körülmények esetén zárják ki az otthonszülés lehetőségét. A tervezet szerint csak az választhatná az intézményen kívüli szülést, akinél ezt korábbi betegség, HIV- vagy más fertőzés nem zárja ki, szövődménymentes a terhessége, a magzat egészséges, nem túl nagy, és megfelelően helyezkedik el. Ikerterhességnél sem engedélyeznék az otthonszülést, azonban Békés szerint az még változhat, hogy csak 18 és 35 év közötti nők szülhetnének otthonukban. "Az egyeztetésen felmerült, hogy ezt a felső korhatárt el kellene törölni, mert manapság jóval később vállalnak gyereket a nők. Másrészt pedig a kor helyett inkább az anya fizikai állapotát kellene nézni, hiszen vannak, akik ennyi idősen jobb karban vannak, mint egy fiatalabb nő" - mondta.

Az otthonszülést kizáró feltételeket két csoportba sorolnák: lennének abszolút kizáró okok, vagyis ezek fennállása esetén kizárólag kórházban szülhet az anya, illetve a relatív okok, amikor mérlegelnék, vállalható-e az otthonszülés. A relatív okok esetén a terhesgondozást végző szakorvos, illetve a bába véleménye alapján dőlne el, szülhet-e otthon az anya. "Ezek a feltételek nem újak, évek óta formálódnak, és valószínűleg kisebb-nagyobb kompromisszumokkal sikerül véglegesíteni" - mondta az [origo]-nak Csákány M. György szülész-nőgyógyász főorvos, aki a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégiumot képviselte az egyeztetésen.

Csákány M. György szerint komoly vita van arról a feltételről, hogy szülhessen-e otthonában olyan nő, aki korábban császármetszéssel adott életet gyermekének. A főorvos szerint ilyen esetekben nem lenne szabad megengedni az otthonszülést, mert jóval nagyobb a kockázat. A Szülők a Szabad Szülésért Társaságot képviselő Békés Bence szerint azonban nagyon sok olyan család van, amely éppen egy korábbi császármetszéses szülés után szeretne otthon, hüvelyi úton szülni. Ugyanakkor szerinte ebben is lehetne kompromisszumos megoldást találni, mint mondta, az egyeztetésen felmerült az a köztes javaslat, hogy ha valaki a császármetszés után a következő gyermekét kórházban, nem császármetszéssel hozza világra, akkor a harmadik gyermek esetén már otthon is szülhetne.

Nem finanszírozzák

"A rendelet végre tiszta, legális helyzetet fog teremteni, ezért sokat fog javulni az intézeten kívüli szülés biztonsága. Eddig azért is volt veszélyes illegálisan otthon szülni, mert attól is félniük kellett, hogy lebuknak, ezért a nők már csak nagyobb baj esetén kerültek kórházba"- mondta Csákány M. György. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályát vezető főorvos egyetért azzal, hogy a tervezet szerint az intézeten kívüli szülés nem lenne államilag finanszírozott, kivéve, ha végül szükség lesz kórházi ellátásra, mert erre kiterjed a társadalombiztosítás. "Biztos lesznek, akiket az anyagi része tart majd vissza az otthonszüléstől, ugyanakkor van ebben logika: a kórházi szülés finanszírozott, aki otthon akar szülni, ezt a magánegészségügy keretében teheti meg" - mondta.

A kormányrendelet tervezete szerint minden otthonszülésnél lennie kell egy háttérkórháznak, amely húsz percen belül elérhető, ha valamilyen komplikáció adódik. Ez Budapesten, és a nagyobb városokban nem jelent problémát, azonban országosan sok olyan terület lesz, ahol nincs ennek a feltételnek megfelelő kórház.

Az otthonszülés szabályait kidolgozó munkacsoportban is részt vevő szülész-nőgyógyász elmondta: a rendelethez protokollt is készíteni kell, amely részletesen meghatározza az intézményen kívüli szülés feltételrendszerét, pontos szakmai szabályait

Mindenki enged egy kicsit

A jelenlegi tervezet megteremtené az otthonszülésért "felelős személy" fogalmát is, ez akár szakorvos, akár legalább két év gyakorlattal rendelkező bába is lehetne. "Kérdéses viszont, hogy az eddig nem kórházban, hanem otthonszüléseknél segédkező bábák hogyan fogják igazolni ezt a gyakorlatot" - jegyezte meg Bálint Balázs. A felelős személy dönti majd el, hogy a várandós nő szakmai szempontok alapján alkalmas-e az otthonszülésre, illetve ha szülés közben valamilyen probléma adódik, akkor kórházba kell-e szállítani.

A még tisztázandó kérdések ellenére a szülész-nőgyógyász szakorvos biztatónak nevezte, hogy sikerül kompromisszumra jutni a tervezetről. "Az otthonszülés liberálisabb hívei nagyobb szabadságot szeretnének, míg a kórházakban szocializálódott orvosok szűkebbre szabnák a mozgásteret. Most viszont úgy tűnik, hogy kicsit mindenki enged egy keveset" - mondta Bálint, aki szerint csak így lehet elérni, hogy a jövőben sokkal nagyobb biztonságban legyenek a szülő nők és gyermekeik.

A teljes cikk az [origo]-n olvasható.

Gergely Zsófia
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
hirdetés

Könyveink