hirdetés
2024. szeptember. 07., szombat - Regina.
hirdetés

 

MI segít a szívbetegek azonosításában

A mesterséges intelligencia (MI) segíthet a háziorvosoknak azonosítani azokat a betegeket, akiknél nagy a kockázata annak, hogy szívproblémáik lesznek, közli a hirado.hu.

A Leedsi Egyetem szakemberei segítettek betanítani az Optimise nevű mesterségesintelligencia-rendszert, amely több mint kétmillió ember egészségügyi adatait vizsgálta meg – írta a BBC nyomán a portál. Az eredmény alapján a kutatók megállapították, hogy a betegek sok esetben nem diagnosztizált betegségben szenvedtek, vagy nem kapták meg azokat a gyógyszereket, amelyek segíthetnék csökkenteni a betegség kockázatát.

A kétmillió átvizsgált ember közül több mint 400 ezerről állapították meg, hogy esetükben magas kockázata van annak, hogy szívelégtelenség lépjen föl, stroke-ot kapjanak, illetve cukorbetegek legyenek. Egy másik vizsgálatba 82 beteget vontak be, az Optimize minden ötödiknél nem diagnosztizált közepes vagy magas kockázatú krónikus vesebetegséget talált.

A tanulmány szerint a megközelítés lehetővé teszi az orvosoknak, hogy a betegeket idejében kezdjék el kezelni, és ezzel enyhíthetik az egészségügyre nehezedő nyomást. Ramesh Nadarajah kutató orvos, az egyetem munkatársa elmondta, hogy a betegség súlyosbodásának megelőzése gyakran olcsóbb, mint a kezelés. „Ez a mesterséges intelligencia a könnyen elérhető adatok segítségével olyan új ismereteket gyűjt, amelyek segíthetnek az egészségügyi szakembereknek abban, hogy időben gondoskodjanak betegeikről” – nyilatkozta.

Az eredményeiket az Európai Kardiológiai Társaság londoni kongresszusán ismertető kutatók azt mondták: tervben van egy nagyobb klinikai vizsgálat elvégzése.

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: hirado.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink