hirdetés
hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Mi az oka a labordiagnosztikai weboldal sikerének?

laborlelet.hu közérthető módon teszi közzé az interneten a nagyközönség számára a laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek értelmezését. A szűk évtizede indult amerikai kezdeményezés mára világviszonylatban is kiemelkedő sikereket eredményezett az oldal hazai látogatottsági mutatóiban. Az időszerű lépés és fogadtatása nemzetközi elismerést és figyelmet irányít a megvalósulását támogató Magyar Labordiagnosztikai Társaságra. Prof. Kappelmayer Jánost, a társaság elnökét arra kértük, beszéljen a honlap előnyeiről.

– Miért gondolták, hogy nyitni kell a nagyközönség felé?

– A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság fiatal hazai egészségügyi szervezet, 1946-ban alakult meg. Ellentétben a szakmai szervezetek javával, alig több mint 60 éves múltra tekinthet vissza, a Labordiagnosztikai Medicina, a társaság szakmai folyóirata is csupán 35 éves. Nem véletlen tehát, hogy az átlagember is kevesebbet hallott a labordiagnosztikai tevékenységről, mint más orvosi területekről. Éppen ezért van jelentősége a kommunikációnak, úgy a laborszakma, mint a lakosság felé. A szakmát a Társaság honlapja, kongresszusai és a szakmai folyóirat tájékoztatja; a lakosság felé történő kommunikáció csatornája pedig a laborlelet.hu internetes oldal. A Társaság elnökeként nagyon fontosnak tartom, hogy egy ilyen tartalmas, használható és népszerű oldallal gazdagodtunk. Jórészt Dr. Horváth Andrea, egyetemi tanár, a társaság előző elnöke, és Dr. Herczeg Tamás, a weboldal szerkesztőjének áldozatos munkája révén valósulhatott meg az oldal. A honlap annyira sikeres lett, hogy ma az összes európai laborlelet-weboldal közül Magyarországon van a legtöbb letöltés és látogatás, megelőzve például a több mint 80 milliós Németországot.

Kappelmayer János– Mi az oka a hazai sikernek?

– Ennek egyik oka az lehet, hogy a magyar lakosság egészségi állapota, mondhatni nem ideális. Minden ember, aki kora vagy tünetei miatt laborvizsgálaton esik át, nagy valószínűséggel eltérést tapasztal az egészséges állapottól, és több kóros laborértéke is lesz. Ha egy vérvétel során például 40–50 paraméterre kiterjedő laboratóriumi tesztet tekintünk át, nagy eséllyel találunk legalább 3–4 olyan értéket, amelyet felkiáltójellel láttak el, azaz valamely irányban eltér a referenciaértékektől. A referenciatartomány fogalma kapcsán fontos megjegyezni, hogy a meghatározott tartományon belüli értéksávba csupán a teljesen egészséges populáció 95 százaléka esik bele. Ha 100 teljesen egészséges egyént vizsgálunk meg, abból 5 ki fog esni a referenciatartományból. Nézzük például a vércukorszint – glükózszint – eredményeit. A referenciatartomány határértékei 3,6–6,0 mmol/liter. Amennyiben a szűrővizsgálaton 3,5 vagy 6,2 mmol/liter eredményt kapunk, az már kiesik a tartományból. Ez azonban még nem jelent feltétlenül betegséget, elképzelhető, hogy csupán abba az 5 százalékba eső érték, amely – nem betegség miatt, hanem a véletlen folytán – nem a tartományon belüli. Kétségtelen azonban, hogy ha valakinél már 20 mmol/liter értéket mérnek, az teljességgel kizárt, hogy az illető egészséges legyen.

 – A honlap azonban nem helyettesítheti a szakorvost.

– Ha valaki a //laborlelet.hu//-ra kattintva tanulmányozza leletét és a saját eredményeiben eltérést tapasztal, mindenképpen figyelembe kell vennie az előbbiekben leírtakat. Az oldal fontos küldetése, hogy ne váltson ki ok nélkül ijedelmeket, és ne keltse alaptalanul betegségek képzetét az emberekben, ehhez azonban még a keresés megkezdése előtt némi tájékozottság szükségeltetik. Egy-egy kisebb eltérésnek sokszor banális oka lehet, nem érdemes túl hamar kombinálni és képzelegni. Az emberek félnek a betegségektől, különösen a ráktól, hazánkban főként a magas halálozási arányoknak köszönhetően. Ha valakinek olyan eltérése van, amelynek alapján felmerülhet egy rosszindulatú betegség gyanúja, jó lenne, ha nem saját magát emésztve vagy a szomszéddal beszélve meg a leletet ijedne halálra, hanem például ahhoz a laborhoz fordulna, amely a tesztet végezte, vagy a beutalót kiállító orvossal konzultálna. A laborlelet.hu tájékoztatást ad, amennyiben a tesztértékek magyarázatra szorulnak, vagy ha a beteg nem kapott bővebb felvilágosítást, esetleg észrevett egyéb eltéréseket, és közérthető formában információt nyújt egyes kórképekről is. Így a beteg fel tud készülni, és az orvosnak is adekvát kérdéseket tud feltenni. A laborlelet.hu elindulása lehetővé tette, hogy az orvos és a beteg között egy mélyebb és komolyabb párbeszéd kezdődhessen meg. Ez egy jó értelemben vett közeledés első lépése lehet. A betegek a saját életmódjukkal, attitűdjükkel, sokat ronthatnak, de javíthatnak is az állapotukon, és ha ebben a laborlelet.hu segítséget nyújt, akkor úgy gondolom, hogy ez nagyon komoly eredmény. Örvendetes volna, ha a weboldal szellemisége nyomán mind többen jelentkeznének szűrővizsgálatokra, hogy egyszer ne csak kattintásokban; hanem egészségben is az elsők között lehessünk.

KATTINTSON ÖN IS!

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés