hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Mi áll az obezitás-paradoxon hátterében?

A metabolikusan egészséges elhízottak nemcsak a metabolikusan nem egészséges elhízottaknál, de a normál testsúllyal rendelkezőknél is nagyobb eséllyel élik túl az akut szívelégtelenséget, írja az OTSZ Online.

Az elhízás a szívelégtelenség kialakulásának független rizikótényezője, azonban a már diagnosztizált szívelégtelen betegek közül az elhízott betegek mortalitása kisebb. Ennek az úgynevezett obezitás-paradoxonnak a hátterében álló tényezőket vizsgálta egy, az Európai Kardiológus Társaság honlapja által ismertetett kutatás. A Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórház kardiológusa, Chan Soon Park által vezette munkacsoport azt elemezte, hogy magyarázza-e a paradoxont a metabolikus egészség, illetve a szív struktúrája és funkcionális paraméterei. A vizsgálatban a metabolikus egészséget a kardiovaszkuláris prevenció európai irányelvei szerint definiálták, ami alapján „metabolikusan egészséges elhízott” az a személy, aki bár obez, de nem rendelkezik metabolikus rizikótényezőkkel (nem magas a vérnyomása, nincs glükóz-intoleranciája és nem magas a koleszterinszintje sem).

Az eredmény szerint az akut szívelégtelenség miatt kórházi kezelésre szorult betegek körében a metabolikusan egészséges elhízottak túlélése szignifikánsan jobban alakult, mint a metabolikusan nem egészséges elhízottaké (79,4% vs. 66,5%). A metabolikusan egészséges elhízottak túlélése szignifikánsan jobb volt a normális testsúlyú betegekénél is, akár jó volt azok metabolikus egészsége, akár rossz (63,9%, illetve 55,5%).

A kutatók magyarázata szerint eredményeik bepillantást engednek az elhízás védő funkciójának mikéntjébe szívelégtelenségben: az obez betegek szívének struktúrája és funkciója kevésbé károsodott, közli a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink