hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Ma van a meningitis világnapja

Akár egyetlen nap alatt bele lehet halni a fertőzés okozta járványos agyhártyagyulladásba, írja a PharmaOnline.

Magyarországon 1931 óta kötelező jelenteni a járványos agyhártyagyulladást. Manapság évente 32-70 esetet regisztrálnak, amelyek 15 százaléka halállal végződik. A gyógyulás sokszor nem végleges, a túlélők 10-20 százaléka tartós szervi elváltozást szenved el: visszamaradhat akár idegrendszeri károsodás, s gyakori a végtag amputáció, ezért fontos a betegség megelőzése, hangsúlyozta a PharmaOnline szerint Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a Meningitis Világnap alkalmából tartott összejövetelen.

A betegség igen gyors lefolyású, 24 óra alatt akár halált is okozhat,  A nemzetközi adatok azt mutatják, hogy a gondos orvosi kezelés ellenére minden tizedik beteg nem éli túl a fertőzést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente mintegy 500 ezer ember betegszik meg a meningococcus okozta fertőző agyhártyagyulladásban, s közülük évente 50 ezer ember hal meg a fertőzés következtében.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Különösen veszélyeztetettek az egy évesnél fiatalabb gyermekek, akiknek körében az átlagosnál 24-szer gyakrabban fordul elő a betegség, s ez ellen az anyatejes táplálás sem nyújt védelmet. A betegség nehezen felismerhető, többnyire ugyanis általános tünetekkel jelentkezik, ami piciknél inkább lázas, megfázásos fertőzésre hasonlít, ám a véráramba kerülő baktériumok órák alatt szétterjednek és szaporodni kezdenek. Ennek Póta György szerint az az oka, hogy a csecsemők éretlen immunrendszerük miatt nem tudnak megfelelően védekezni a tokos baktériumok ellen. A fertőzés kockázata serdülőkorban ismét emelkedik, mivel a kamaszok és a fiatal felnőttek hordozzák tünetmentesen legnagyobb arányban a meningococcus baktériumot.

E baktériumnak egyébként 13 típusát különböztetik meg, nálunk a megbetegedések többségét a B típus okozza, míg korábban a C típus egy-egy kisebb járvány esetén vált dominánssá. Ez történt 1999-ben és 2000-ben, amikor 82 illetve 98 megbetegedést jelentettek 12 valamint 20 halálesettel. 2017-2018-ban 43 menigococcus okozta agyhártyagyulladást regisztráltak, s 6 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe. A betegek több mint fele – 22-en – hat év alatti gyermekek voltak.

A C típusú meningococcus baktérium ellen régebb óta van védőoltás, amely 2017-től részesül 100 százalékos ártámogatásban – korábban ez 70 százalék volt –, s bár annak idején Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár attól sem zárkózott el, hogy e vakcinát beemeljék a kötelező védőoltási rendbe, ez azonban eddig még nem történt meg. Jelenleg a receptre felírt oltóanyagért a patikában csak 300 forintos dobozdíjat kell fizetni. A védőoltás sorozat – amely több injekcióból áll – beadását már a csecsemők két hónapos korától meg lehet kezdeni. Időközben megjelent a B típus ellen is védelmet adó vakcina – a kétféle oltás nem váltható ki egymással! – ez azonban jelenleg nem támogatott, holott az ára több tízezer forint.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés