hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Melyik vakcinát adatnák be maguknak a magyarok?

A kínai oltást csak a lakosság 1 százaléka kérné, derül ki a Pulzus Kutató friss közvélemény-kutatásából, amelyet a Napi.hu megbízásából végeztek.

A vakcinaválasztékból a  felnőtt magyarok csaknem fele (46 százaléka) a Pfizer/BioNTech készítményét adatná be magának legszívesebben a Pulzus Kutató felmérése szerint. A Moderna vakcináját az ezerfős, reprezentatív mintából mindössze 5 százaléknyian választanák, s ennél is kevesebben, 4 százaléknyian szavaztak bizalmat az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem oltóanyagának. A kínai és az orosz vakcinát a válaszadók 1 és 2 százaléka adatná be magának legszívesebben.

Az eredmények azt mutatják, hogy a férfiak kevésbé ragaszkodnak az egyes gyártókhoz, így a Pfizer/BioNTech (42 százalék) készítményhez, a Modernához (3 százalék), vagy az AstraZenecához (3 százalék), mint a nők (rendre 50, 7, 5 százalék), ezzel párhuzamosan nagyobb a bizalmuk bármely engedélyezett oltóanyag iránt, mint a nőknek. Minden negyedik férfi bármelyik engedélyezett oltóanyagot felvenné, míg a nőknek kevesebb mint ötöde voksolt erre. Ugyanakkor a férfiak az oltás elutasításában is markánsabban foglaltak állást, 24 százalékuk egyik vakcinával sem oltatná be magát, míg a nők közül csak 17 százalék vélte így.

A fiatalabbak, a 40 alatti korosztály kevésbé ragaszkodik egy-egy gyártó készítményéhez és nagyobb arányban fogadna el bármilyen engedélyezett oltás, mint az idősebbek. Ugyanakkor a fiatalabbak között az összes lehetőséget elutasítók aránya is nagyobb, mint az idősebb korosztályban.

A 40 év alattiak 38 százaléka preferálta a Pfizer-vakcinát, 7 százaléka a Modernát, 6 százalékuk pedig az Astra/Zenecát választaná legszívesebben. A kínai és az orosz vakcinára e korosztályban csak egy-egy százalék voksolt. A 40-59 évesek és a 60 pluszosok nagyjából fej-fej mellett 50 illetve 51 százalékban szavaztak a Pfizer-készítményére, a Moderna a válaszok szerint a középkorúak körében a legkevésbé elfogadott, mindössze 2 százalékuk jelezte, hogy ezt adatná be magának legszívesebben. Az AstraZeneca is ebben a korosztályban bizonyult legkevésbé népszerűnek ( 1 százalék) szemben a 60 felettiek 4 százalékos arányával.

Míg a kínai vakcinát választók aránya minden korcsoportban elhanyagolható (1-2-1 százalék), az orosz oltóanyag iránt a 60 éven felüliek körében kicsit nagyobb a bizalom, a 60 évnél fiatalabbak egy-egy százalékával szemben az idősebbek 4 százaléka ezt adatná be magának legszívesebben. Ebből a korcsoportból válaszolták legtöbben - 24 százalék - , hogy bármelyik engedélyezett vakcina megfelelne és e korosztályban képviselték a legkevesebben azt az álláspontot, hogy egyik oltóanyaggal sem oltatnák be magukat.

Jelentősebb a véleménykülönbség iskolai végzettség szerint. A diplomások inkább ragaszkodnak egy-egy gyártó védőoltásához, mint a kevésbé iskolázottak, és ebben a körben a legkisebb azok aránya, akik egyik vakcinát sem választanák. A felsőfokú végzettségűek 52 százaléka a Pfizer-vakcinában bízik, az érettségizettek 45, az alapfokon iskolázottak 46 százaléka adatná be magának legszívesebben a Pfizer-oltását.

A Moderna is a diplomások körében volt a legnépszerűbb, 9 százalékuk ezt választaná, míg az érettségivel rendelkezők 7, az alapfokon képzettek 3 százaléka kérné ezt a vakcinát, ha tehetné és hasonló a kép az AstraZeneca vakcinája megítélésénél. A kínai oltást viszont a diplomások egyáltalán nem jelölték be legszívesebben felvett oltóanyagként és az alapfokú végzettségűek illetve az érettségizettek csoportjából is csupán egy-egy százalék volt azok aránya, akik ezzel a lehetőséggel élnének legszívesebben.

Egy hajszállal többen voksoltak az orosz vakcina mellett, az alapfokú végzettségűek 2 százaléka, az érettségizettek és a diplomások egy-egy százaléka szerezné meg leginkább ezzel az oltóanyaggal a védettséget. Az alapfokon iskolázottak több mint negyede, 26 százaléka csak az engedélyezést tartja fontosnak, bármelyik engedélyezett vakcinával beoltatná magát, s a diplomások 21 százaléka is ezt válaszolta a felmérésben, míg az érettségizetteknek csak 16 százaléka bizonyult ilyen megengedőnek.

A középfokú végzettségűek csoportjában utasították el legnagyobb arányban (26 százalék) bármelyik vakcinát, az alapfokon iskolázottak ötöde, a diplomásoknak pedig csak 8 százaléka volt ezen az állásponton.

A teljes információ grafikonokkal

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink