2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Melyik országnak van a világon a legjobb egészségügyi rendszere?

Ezekiel Emanuel onkológus, a Pennsylvaniai Egyetem egyik intézetének vezető szaktekintélye, Barack Obama amerikai elnök egykori tanácsadója írt könyvet ezzel a címmel, számol be róla a G7.

 

A Vox magazin hosszasan elbeszélgetett vele egy podcastban. Ezra Klein műsorvezető az első kérdéssel arra akart választ kapni, hogy melyik ország lett az alapos felmérés nyertese. Emanuel természetesen kitérő választ adott, de csak azért, mert egyértelműt nem tud.

Ha valakinek nagyon fontos szempont a szabad orvosválasztás, akkor számára Németország, Svájc és Franciaország lehet a legjobb rendszer. Mások azt tartják jónak, ahol a legkevesebb hozzájárulással lehet a legjobb ellátást kapni, ebben az esetben Nagy-Britannia és Kanada vagy Ausztrália közegészségügyi része emelkedik ki.

Akinek fontos, hogy olcsón jusson gyógyszerhez, annak Emanuel szerint Norvégia, Tajvan vagy Ausztrália a legjobb hely, aki pedig nem szeretne várólistákon rostokolni, annak Svájcot és Németországot emeli ki.

Ha azt kérdezik, melyik országot tartja személyesen a leginkább követendőnek, akkor a szakember megoldása Hollandia. Szerinte Hollandiában van a leginkább egyensúlyban a magán- és az állami biztosítások rendszere. A háziorvosokat külön kiemeli, szerinte ők tényleg jól látják el a belépő szintű feladatokat és nagyon innovatívak.

Arra a kérdésre, hogy szegényként hol lehet a legjobb ellátást kapni, Emanuel azt mondja, Nagy-Britannia, Norvégia és talán Ausztrália kiváló, írja a G7.

(forrás: G7)
hirdetés

Könyveink