hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

Megszüntetnék a Nők 40-et

A női korkedvezményes nyugdíj szétfeszíti a rendszert, a kedvezmény igazságtalan, diszkriminatív és fenntarthatatlan, ezért annak megszüntetést javasolják a Közgazdasági Szemlében most megjelent tanulmány szerzői – írja a Napi.hu.

A Nők 40 bevezetésével és az előrehozott nyugdíjazás kivezetésével a magyar rendszerben szükségtelenül magas lett a vesztesek és a nyertesek aránya – fogalmaznak a kutatók a Napi.hu szerint. A Nők 40 bevezetése óta a nők közül sokan 58-60 éves korukban korukban nyugdíjba vonulnak és ezzel aránytalanul nagy nyereségben részesülnek: nem kell kifizetniük a 62-63 éves korhatárhoz képest 18-30 százalékos maluszt, vagyis nyugdíjcsökkenést.

A tanulmány szerint a Nők 40 program jelentős kedvezményt nyújtott számos nőnek, ugyanakkor súlyos és inkorrekt elvonást jelentett ugyancsak sok nőnek. A programon kívüliek esetében az előrehozott nyugdíjba vonulás megtiltása már most is jelentős feszültséggel jár, és az általános nyugdíjkorhatár további emelése miatt hamarosan elviselhetetlen feszültségeket fog okozni.

Éppen ezért a kutatócsoport szerint "érdemes lenne" megszüntetni a Nők 40 kedvezményt és gondos vizsgálatokkal, elemzésekkel megalkotni az új, a jelenleginél rugalmasabb nyugdíjkorhatárra vonatkozó szabályokat. A kutatók azt javasolják, hogy hozzák vissza a korábbi rugalmas nyugdíjazási szabályokat úgy, hogy ahhoz megfelelő bónusz/malusz rendszer társuljon. Vagyis a korhatár előtti nyugdíjba vonulás nyugdíjvesztéssel, míg a későbbi nyugdíjazás magasabb kezdőnyugdíjjal járjon. Csak így alakítható ki ugyanis egy olyan nyugdíjrendszer, amely bizonyos korlátok között teret enged a személyes választásnak, ugyanakkor társadalmilag és gazdaságilag is fenntartható.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink