hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mégsem menekülhet a halálba a „Szörnyeteg”

Az eutanáziatörvényt nem azért hoztuk, hogy így ürítsük ki a börtöneinket – idéz egy kommentárt a NOL annak kapcsán, hogy mégsem részesülhet eutanáziában a belga szexuális ragadozó.

A belga Frank Van Den Bleeken több mint harminc éve ül börtönben, s a társadalomra változatlanul veszélyesnek tartja magát. Rémálmai és rohamai elviselhetetlen pszichikai szenvedést okoznakneki, ezért régóta szeretne véget vetni az életének. Tavaly szeptemberben egy bíróság a kérését végül jóváhagyta. Belgiumban 2002 óta törvényes az aktív eutanázia, elítéltek esetében azonban bírósági engedélyhez kötik. Most azonban a belga igazságügyi tárca közbelépett, és az 51 éves férfi a halálos méreginjekció helyett pszichiátriai gyógykezelést kap.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter közlése szerint az orvosok megszakították a január 11-re kitűzött eutanázia-művelet előkészítését. A férfit Gentbe, egy ottani pszichiátriai intézetbe szállítják át. Ami azért is érdekes fordulat, mert Van Den Bleeken korábbi kívánságát – miszerint Hollandiába vigyék gyógykezelésre – a belga hatóságok visszautasították.

– Attól nem leszek jobb ember, hogy napi 23 órára bezárnak egy cellába. Nem érzem magamat embernek, csak a halálra várok – nyilatkozta korábban Van Den Bleeken. Az őt vizsgáló belga pszichiáterek egyike, Wim Distelmans viszont azt mondta, hogy mindenkinek van joga a fájdalomcsökkentő kezelésekhez. Az eutanázia pedig nem lehet a megoldás, különös tekintettel arra, hogy a királyságban csak „Szörnyetegként" emlegetett férfi kegyes halála precedenst teremthet. Állítólag legalább tizenöt elítélt nyújtott már be eutanázia-igényt – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink