hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Megoldatlan egészségügyi problémák alapjait kutatatták

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársainak korábbi eredményein alapuló, mintegy 2 milliárd forintos uniós támogatással megvalósult egészség- és környezetvédelmi kutatási program zárult le az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézményben.

A program célja a Magyarországon megjelenő társadalmi szintű, megoldatlan egészségügyi problémák alapjainak kutatása volt. A fertőző betegségek terjedése, az antibiotikum rezisztens baktériumtörzsek kialakulása, a rosszindulatú daganatok kifejlődése, az öregedéssel kapcsolatos általános egészségügyi problémák, illetve a környezet megóvása mind égetően sürgős megoldásra, de legalábbis enyhítésre várnak.

A négy és fél éves projekt három pillérre épült: egysejt szintű kutatásokat végeztek a fertőző és genetikai betegségek leküzdésére, az egyedfejlődés, a regeneráció és az öregedés molekuláris szintű hátterét vizsgálták állati modellszervezeteken, sejttenyészeteken és mesterséges szövetmodelleken, valamint a fény és növényi rendszerek komplex kölcsönhatásait elemezték. Az egyes pillérek súlypontjai eltérőek voltak, ugyanakkor számos szinergia volt az egyes programok között, mind a molekuláris biológiai problémafelvetés, mind pedig a módszertani megközelítés terén. A fehérjék, lipidek, anyagcsere-termékek teljes körű vizsgálata, a bioinformatikai analízisek mindhárom területen alapvetően hasonló koncepcióval és eszköztárral folytak.

A projekt során jelentős alapkutatási eredmény született, ezeket a tudományág legszínvonalasabb folyóirataiban közölték, és az SZBK-ban folyó eredményes kutatások eddigi gyakorlatának megfelelően, az egyes részfeladatok egymással összefüggésben, folyamatos információcserével zajlottak, áll a közleményben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink