hirdetés
2024. július. 06., szombat - Csaba.
hirdetés

Megjelent az Integráló Infekciókontroll második száma

Megjelent az Integráló Infekciókontroll III. évfolyam második száma: középpontban a táplálkozás, az étrend, a higiéné és az egyensúly megtartása áll.

A fertőzés létrejöttének minőségi és mennyiségi feltételeit, a virulens kórokozó megfelelően nagy számának és a személyi immunállapot aktuális szintjének viszonyát többször érintettük. Egy részletes összefoglalóból most az is kiviláglik, hogy az E. coli, mint baktériumspecies nem tekinthető egyértelműen „patogén” mikroorganizmusnak. Azt, hogy melyik törzs lesz képes fertőzést okozni, és az milyen tünetekkel és hol jelentkezik, a törzsre jellemző virulenciafaktorok döntik el. Azt pedig, hogy fertőzés hol zajlik, mik okozták, váltották ki, és mivel, hogyan lehet meggyógyítani, mikrobiológiai diagnosztika nélkül nehezen képzelhető jól meghatározni és végrehajtani.

A tápcsatorna és fertőzései, a táplálkozás és a mikrobiom összefüggése mellett hangsúlyt kap, hogy a prevenció az idősotthonokban ugyanannyira szükséges és mással nem kiváltható alapelem, mint bármely (más) egészségügyi intézményben. A felelős antibiotikum felhasználásra nevelés egy nemzetközi oktatási program keretében szintén témája a lapszámnak.

Javasoljuk a tudományos folyóirat mellett a Fertőzésekről.hu oldal felkeresését is. Ez a folyamatosan bővülő oldal letölthető szakkönyv és szakmai információs anyagok mellett a nagyközönségnek szánt felvilágosító és ismeretterjesztő írásokat is közöl a fertőző betegségekkel kapcsolatosan.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés