2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Mégis beszállunk az uniós vakcinabeszerzésbe

Magyarország visszakéredzkedett az uniós oltóanyagbeszerzésbe, hogy Pfizer-vakcinával olthassák a gyerekeket, tudta meg az Euronews.

Idén májusban a magyar kormány azt mondta, hogy nincs szükség további Pfizer-vakcinák megvásárlására, majd szeptemberben a kabinet már Brüsszelben lobbizott azért, hogy mégis kaphassanak a cég oltóanyagából – derítette ki az Euronews.

Az ügy az 5-11 év közötti gyerekek oltása miatt lehetett sürgető, hiszen más gyártó készítményeit még nem hagyták jóvá e korosztályban.

Az EU 2021. májusban állapodott meg a Pfizerrel arról, hogy 2023-ig a tagállamok 1,8 milliárd dózist hívhatnak le, ennek a része volt a gyermekek számára kifejlesztett ampulla is. Az egyezségből egyedül Magyarország maradt ki.

Az Euronews szerint Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy Magyarország beszállt a harmadik uniós vakcinaszállítási szerződésbe a BioNTech/Pfizerrel, majd hozzátette: "A további részletekért azt javaslom, keressék meg a magyar hatóságokat".

(forrás: Euronews.com)
hirdetés

Könyveink