hirdetés
2022. május. 16., hétfő - Mózes, Botond.
hirdetés

Megint nő az adósság

A Napi.hu szerint február végére meghaladta a 22 milliárd forintot a 2018 elejére (elméletben) adósságmentesített magyar kórházak adósságállománya.

Február végére újabb 3,8 milliárddal nőtt a fekvőbeteg intézmények adóssága, ezzel a kifizetetlen számlák értéke meghaladta a 22 milliárd forintot. Egy évvel ezelőtt, a konszolidációt követően csak március végére érte el ezt a szintet (22,7 milliárd forint) az adósság.

A MÁK adataiból kitűnik, a megszokottan legtöbb tartozást felhalmozó Honvédkórház idén még egyik hónapban sem kezdett adósságot duzzasztani, azaz az intézmény szokásos 4-500 milliós havi növekménye nélkül is "sikerült" akkora gyarapodást produkálni az intézményeknek, mint korábban.

Nem utal pozitív változásra a tartozásállomány lejárat szerinti szerkezete. A 3,8 milliárdos havi pluszból majdnem 1,6 milliárd forintnyi a 60 napnál régebben lejárt fizetési határidejű számlák értékét gyarapította, amely így 6 milliárd forint fölé nőtt. Azaz két hónappal a konszolidáció után a tartozásállomány több mint 27 százaléka, 6,1 milliárd forint régóta fennálló tartozás, írja a lap.

(forrás: Napi.hu)
hirdetés
hirdetés

Könyveink