hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Megint kimutatták az aszpartámról...

Kutatók egy csoportja bebizonyította, hogy az aszpartám nem segít a súlycsökkenésben. A mesterséges édesítőszerről nem először derül ki, hogy mégsem olyan egészséges, mint azt korábban hitték, közölte az Index.

A Massachusetts General Hospital kutatói most megtalálták az okát is annak, hogy miért nem segít a súlycsökkenésben az aszpartám. Az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism szaklapban közzétett tanulmányukban megmutatják, hogy az aszpartám bomlásából keletkező fenil-alanin hogyan akadályozza annak az enzimnek a működését, amely a metabolikus szindróma kifejlődését előzné meg.

Azt is kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek aszpartámot kaptak a vízzel, több súlyt szedtek fel és a metabolikus szindróma több tünete is megjelent náluk. Ezzel szemben azok az egerek, amelyek nem kaptak aszpartámot, de egyébként ugyanazt ették, nem mutattak ilyen tüneteket.

Már több klinikai kutatás mutatta ki, hogy ezek a termékek nem működnek, sőt, egyesek még rosszabbat is tesznek a felhasználókkal, magyarázta a tanulmány egyik vezető szerzője, Richard Hodin. A fent említett enzimről ugyanez a kutatócsoport 2013-ban tett közzé tanulmányt. Azok az egerek, amelyek kaptak az enzimből, még magas zsírtartalmú diéta mellett sem híztak el. A már metabolikus szindróma tüneteit kifejlesztő állatoknál pedig csökkentek ezek a tünetek.

A kutatók szerint az emberek nem értik, hogy miért nem működik az aszpartám a diétás üdítőkben. Pedig több tanulmány is kimutatta, hogy ezek az édesítők éhesebbé tehetnek, amely miatt nagyobb lehet a kalóriabevitel, írja a lap.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink