hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Megelőzhető-e az allergia probiotikumokkal?*

Az allergiát akár modern korunk betegségének is nevezhetnénk, hiszen kialakulásában a levegőszennyeződésnek, az agyonfinomított élelmiszereknek és a stressznek éppúgy szerepet tulajdonítanak, mint a dohányzásnak vagy a szennyeződésmentességre való törekvésnek.

Az iparilag fejlett országokban egyre több gyerek és felnőtt szenved az allergia különböző formáiban, többek között szénanáthában, ekcémában vagy asztmában. A statisztikák szerint míg három évtizeddel ezelőtt a lakosság mindössze 10 százalékánál jelentkeztek a tünetek, addig ma már nagyjából minden harmadik ember allergiás, és még ennél fontosabb, hogy a gyerekek között is 10 százalékra tehető a betegség előfordulása.

Vajon mi az oka annak, hogy a modern korunkban ennyi embert érint a betegség? Dr. Guy Delespesse, a montreali egyetem professzora szerint fordított összefüggés áll fenn a túlzottan tiszta környezet, illetve az allergiás és autoimmun kórképek között. Azt mondja, hogy minél inkább steril környezetben neveljük gyermekeinket, annál nagyobb az esély arra, hogy életük folyamán valamikor jelentkezik náluk az előbb említett betegségcsoportok valamelyik képviselője. (Emellett természetesen szerepet játszik az allergia kialakulásában a családi hajlam, a levegő szennyezettsége, a dohányzás, a stressz és még számtalan egyéb ismert és kevésbé ismert tényező is.) Figyelmeztet arra, hogy a túlzott fertőtlenítéssel nemcsak az ártalmas baktériumokat pusztítjuk el, hanem azokat a hasznos mikroorganizmusokat is, amelyet a bélrendszerben élnek, és amelyek elengedhetetlenül fontosak a normális immunvédekezés létrejöttéhez.

A fenti gondolatmenet következő logikus lépése, hogy sokat tehetünk az allergia megelőzéséért, ha a hiányzó hasznos baktériumokat kívülről juttatjuk be a szervezetbe probiotikumok formájában. Éppen ezért már korábban is vizsgálták, hogy probiotikumok segítségével kivédhetők-e az allergiás megbetegedések, illetve enyhíthetők-e azok tünetei. Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy a terhesség és a szoptatás alatt fogyasztott probiotikumokkal akár a gyerekek allergiája is részben kivédhető.

Az ezzel foglalkozó kutatások újabb állomása az a vizsgálat, melyben az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) és a Bécsi Egyetem Táplálkozástudományi Tanszéke közös kutatás keretében igyekszik választ keresni arra, hogy a szoptató édesanyák probiotikum-fogyasztása miért járul hozzá a csecsemőkori allergiák (ekcéma, ételallergia) kockázatának csökkenéséhez. A kutatók reményei szerint a szoptató édesanyák kiegészítő probiotikumfogyasztásával a csecsemőkori allergiás állapotok megelőzése jobban elősegíthető az anyatej bizonyos összetevőinek (pl. antioxidánsok, zsírsavak) változása révén.

A megfelelő családok kiválasztása után az édesanyák egyik része probiotikumos készítményt kap a csecsemő 4 hónapos koráig (a kizárólagos szoptatás ideje alatt). A kontrollcsoport nem kap probiotikus készítményt és folyamatosan nem fogyaszt probiotikus funkcionális élelmiszert.

Ezt követi az anyatej minták gyűjtése és a gyermekek szakorvosi és dietetikai vizsgálata meghatározott időkben. Az osztrák partner végzi az anyatej laboratóriumi vizsgálatát.

A kutatás jelenleg a laboratóriumi vizsgálatok végzésének stádiumában tart, eredmények később várhatók.

*Csak szakmai információként szolgál, indikáción túli alkalmazás nem támogatott.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés