Megdöbbentő értékeket mértek egyes honi élelmiszerekben
Frissítette-bővítette az élelmiszerek transzzsír-tartalom listáját honlapján az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet.
A bevezetőben felidézik, hogy az úgynevezett transzzsírsavak fogyasztása jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ezért mérték és publikálják a közönség tájékoztatására egyes kereskedelemben kapható élelmiszerek transzzsírtartalmát.
A még elfogadható mennyiségnek azt tartják, ha egy termék zsírtartalmának 100 grammjából legfeljebb 2 gramm a transzzsír.
A több mint félezres lista számos olyan itthon kapható terméket sorol fel, amelynél messze meghaladják ezt az arányt.
Találhatni rajta például
margarint 12,5-szeres
nápolyit 7-szeres
fehér golyót (édesség) 15-szörös
eper ízű szeletet 14-szeres
puszedlit 15-szörös
teasüteményt 9,5-szeres
müzliszeletet 18-szoros
kakós szeletet 10-szeres
szaloncukrot 14,5-szeres
(laktóz- és cukormentes) gesztenyerudat 18-szoros
négercsókot 18-szoros
dobos tortát 3-szoros
spagetti-szószt 6-szoros
krémport 9,5-szeres
görög salátadreszinget 2,5-szeres transzzsír-tartalommal....