hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Megasztár és X-Faktor közös kampány az AIDS ellen (videó)

Az betegség veszélyeire felszólító kampányban együtt szerepelnek a Megasztár és az X-faktor hírességei - írja a Kreatív. Ma van az AIDS világnapja.

Kormányzati kommunikációs központ és Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár kezdeményezésére a két legnagyobb kereskedelmi tévén tehetségkutató sztárjai ugyanabban az AIDS veszélyeire felhívó kampányban szerepelnek. 

A "Legyen 30-nál sokkal több születésnapod" című társadalmi célú hirdetésekben a Megasztár két műsorvezetője és az X-faktor a zsűritagjai a 30 alatti fiatalok figyelmét szertenék felhívni az óvszerhasználat és az AIDS-szűrés fontosságára.

 

A TV2-n és az RTL Klubon futó filmekben ugyan csak az adott csatorna arcai szerepelnek, de Kreatív információi szerint az egy hétig futó kampány bejelentésére rendezett sajtótájékoztatón a két konkurens tévécsatorna vezérigazgatója is jelen lesz.

Az AIDS világnapja

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött arról, hogy december 1-ét az AIDS-betegség elleni küzdelem világnapjának nyilvánítja, hogy felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére.

Az AIDS, a szerzett immunhiányos tünetegyüttes a HIV-fertőzés utolsó szakaszának tekintendő. Maga a fertőzés kedvező feltételek esetén gyógyszerekkel éveken, évtizedeken át kordában tartható, azaz krónikus, kezelhető betegséggé vált. Az AIDS elleni küzdelmet összehangoló ENSZ-ügynökség (UNAIDS) jelentése szerint 2009 végén 33,4 millió regisztrált fertőzött ember élt a világon (több mint felük Fekete-Afrikában), a betegség eddig 25 milliónál is több halálos áldozatot szedett.

Az AIDS Magyarországon

A fertőzések száma - részben a megelőzésnek köszönhetően - immár csökkenő tendenciát mutat. Magyarországon 1985 óta végeznek AIDS-szűrést, s mindmáig összesen több mint 1800 HIV-fertőzöttet regisztráltak (a külföldieket is beleértve). A fertőzöttek valós száma azonban a nyilvántartottak duplája lehet. Eddig valamivel több, mint háromszázan haltak meg AIDS-ben idehaza.

A mintegy 1300 diagnosztizált, Magyarországon élő HIV-fertőzöttből 950-et gondoznak a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórház Rendelő Intézet V. Fertőző Belgyógyászati Osztály ambulanciáján, ők három havonta orvosi, laboratóriumi, immunológiai és virológiai vizsgálaton vesznek részt. Ebben az évben 116 újonnan diagnosztizált HIV-fertőzött jelentkezett az ambulancián, - ebből hét nő - a fertőzések döntően a melegek köréből kerültek ki.

 

(forrás: kreativ)
hirdetés

Könyveink