2024. április. 26., péntek - Ervin.

Maszk a COVID-19-fertőzöttség kimutatásához

A koronavírussal érintkezve fluoreszcens jeleket kibocsátó maszkot fejlesztenek a Harvard Egyetem és az MIT kutatói. A technológia más kórokozók esetében már bizonyított, közli a GyártásTrend.

A maszk különleges érzékelői az eszközt viselő, fertőzött páciens légzésére, köhögésére és tüsszentésére aktiválódnak. A szenzorok genetikai anyagokból (RNS, DNS) készülnek, és egy liofilizátor segítségével, fagyasztva szárítással ágyazzák be őket a szövetbe.

Az új koronavírus genetikai szekvenciájának bármelyik szakaszával találkozva 1-3 óra után bocsátják ki magukból a fluoreszkáló jeleket. Ezek a szignálok alapvetően láthatatlanok, egy nagyjából egy dolláros fluoriméterrel azonban már ki lehet mutatni őket.

A kép illusztráció (Forrás: 123rf)

A beágyazó megoldás mellett a kutatók egy olyan módszert is tesztelnek, amelynek keretében egy modulban az érzékelőket bármilyen más, boltban kapható maszkra is fel lehet telepíteni.

Az eddigi eredmények ígéretesek.Bizakodásra adhat okot, hogy az érzékelők mögött meghúzódó technológia a SARS-t, a kanyarót, az influenzát, a hepatitis C-t és a nyugat-nílusi lázat okozó vírusok kimutatásában korábban már alkalmasnak bizonyult, közli a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés