hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Marasztalják a magyar beteget

Könnyen lehet, hogy a magyar betegek külföldi gyógykezelésére idén rendelkezésre álló 1,7 milliárd forintnak csak egy részét sikerül felhasználni írja a Világgazdaság.

A szabad betegáramlást lehetővé tévő európai uniós direktíva nyomán Magyarországon a korábbinál is nehézkesebbé és bürokratikusabbá vált az engedélyeztetés – indokolja a várakozást a lap.

A direktíva tavaly október 25-i hatályba lépése óta az OEP tájékoztatása szerint 203 kérelem érkezett az egészségpénztárhoz, amiből mindössze nyolcvanat engedélyeztek, tizennégyet elutasítottak, huszonkilenc eljárást megszüntettek, a többit pedig még nem bírálták el. Ez a folyamat meglehetősen időigényes: az OEP hatósági eljárás keretében dönt az igényekről, egy független orvosszakértőt kérve fel, hogy elbírálja az egyébként a kezelőorvos szakmai indoklásával együtt beadandó igényt. Az ügyintézés akár két hónapot is igénybe vehet.

Nem csak az elbírálás lett azonban bürokratikusabb, a jogalkotó más módon is korlátokat állított be a szabad betegáramlás útjába. Ezek közül a legérzékenyebben az érintheti a beteget, hogy meg kell előlegezniük a kiadásokat, mert a biztosító csak utólag, a számlák benyújtása után fizet – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: VG Online)
hirdetés

Könyveink