hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Már megint teljes

Emberi géntérkép

Lassan hozzászokunk, hogy háromévente különböző kutatóintézetek közhírré teszik: befejeződött az emberi genom szekvenálása, teljessé vált a géntérkép. Most úgy tűnik, ez tényleg így is vanimages/

Az első bejelentést 2000. júniusában maga Bill Clinton amerikai elnök és Tony Blair brit miniszterelnök tette; a Celera Biotechnológiai Intézet vezetőivel közös sajtótájékoztatón értesítették a nagyközönséget a humán genom „munkavázlatának” elkészültéről. Ekkor az emberi DNS 97 százalékának bázissorrendje volt ismert.
Három évvel később a gének 99 százalékának bázissorrendjét ismerték mintegy 99,99 százalékos biztonsággal – erről 2003. áprilisában a bethesdai Nemzeti Humán Genom Kutatóintézet tájékoztatott. (A bejelentés időzítését nagy valószínűséggel az is motiválta, hogy Watson és Crick pontosan ötven évvel azelőtt, 1953. áprilisában publikálták a DNS kettős hélix szerkezetével kapcsolatos felfedezéseiket.)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BÍRÓ ZSUZSA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés