hirdetés
2024. június. 30., vasárnap - Pál.
hirdetés

Már Magyarországon is megjelenhetett az új Covid-variáns

Az új kórokozó a Távol-Keletről indulhatott el, és a vakcináknak is jobban ellenáll – mondta az InfoRádióban Rusvai Miklós víruskutató, aki ugyanakkor hozzátette: kezd lecsengeni a légzőszervi járványok periódusa, így nem tart attól, hogy kiterjedt fertőzési hullámot indítana el az új variáns.

Dominánssá vált az omikron legújabb variánsa, az Egyesült Államokban a frissen diagnosztizált koronavírusos esetek mintegy egyharmadáért a KP.2, azaz a FLIRT a felelős, ami a világon már mindenhol jelen lehet. Rusvai Miklós az InfoRádióban elmondta: az amerikai vizsgálatok kimutatták, hogy az új kórokozót a Távol-Keletről (Dél-Koreából és Japánból) hurcolták be az USA-ba. A víruskutató hozzátette: a FLIRT egy mozaikszó, a mássalhangzók pedig különböző aminosav-mutációkra utalnak. Amíg a koronavírus legújabb változata nem kap a görög ábécé szerint új nevet, addig tudományosan nem is lehet új variánsról beszélni, vagyis a FLIRT hivatalosan a 2021 vége óta velünk lévő omikron egyik alvariánsa.

A szakértő felhívta a figyelmet, hogy közeledik a nyár, nő az átlaghőmérséklet, ami nem kedvez a koronavírus terjedésének, azért arra számít, hogy előbb-utóbb megáll az új variáns terjedése. Arról is beszélt, hogy Magyarországon csak korlátozott mértékben folyik mutációkutatás, ami megnehezíti a Covid-alvariánsok azonosítását. A nyugat-európai országokban és az Egyesült Államokban viszont folyamatosan vizsgálatokat végeznek ezen a területen is.

Rusvai Miklós ezzel együtt úgy gondolja, a FLIRT nagy valószínűséggel már Magyarországon is jelen van. Tünetei nem súlyosabbak a korábban Magyarországon domináns Pirola-variánshoz és más eddigi változatokhoz képest, vagyis felső légúti tünetek, köhögés, tüsszögés, orrfolyás, ízlelés- és szaglásvesztés, fejfájás vagy gyengeség jelentkezhet azoknál, akik elkapják a vírus új változatát.

A teljes információ

pearson0612 képe a Pixabay-en
pearson0612 képe a Pixabay-en

(forrás: InfoRádió)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés