2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Már decemberben terjedhetett a vírus Európában

Egy hónappal korábban Európába érkezhetett az új koronavírus, mint azt eddig bárki feltételezte volna, írja a Qubit.

Egy december 27-én Párizs mellett tüdőgyulladás gyanújával kórházba került francia férfiről derítették ki utólag, hogy vélhetően COVID-betegségben szenvedhetett. Ezt most arra alapozzák, hogy újra megvizsgálták a tőle akkor vett nyálmintát. A minta pozitív volt a SARS-CoV-2 vírusra  – írja franciaországi információkra alapozva a BBC nyomán a lap.

Az új bizonyíték fényében pillanatnyilag a 43 éves francia férfit tartják az európai „patient zero”-nak, vagyis az első európai fertőzöttnek. Orvosa szerint a kórokozó lappangási ideje alapján a férfi december 14-e és 22-e között kaphatta el a vírust. Mindeddig európai járványügyi szakemberek úgy gondolták, hogy az első európai fertőzött Németországban kaphatta el a betegséget egy kínai kollégájától január 19-e és 22-e között. Ha beigazolódik a gyanú, hogy az új típusú koronavírus már egy hónappal korábban terjedt Európában, az teljesen átírhatja mindazt, amit a járvány terjedéséről eddig gondoltak.

A francia férfi a saját elmondása szerint egyáltalán nem járt külföldön, és nem is találkozott külföldiekkel, mielőtt megbetegedett. Amirouche Hammar ráadásul négy nappal azelőtt került kórházba, hogy a WHO kínai irodáját értesítették volna a rejtélyes és aszimptomatikus vuhani tüdőgyulladás-esetekről. Hammar kezelőorvosa, Yves Cohen most azért vizsgálta meg újra a korábban vett és lefagyasztott nyálmintáját, mert szöget ütött a fejébe, hogy a tüdőgyulladás gyanújával kezelt betegének hosszan tartó száraz köhögése és tartós láza volt. A férfinek egyébként a két gyermeke is megbetegedett, ám a felesége nem mutatott tüneteket. Pedig a gyanú szerint épp a neje fertőzhette meg a családot, lévén, hogy a Charles de Gaulle nemzetközi repülőtéren dolgozott, az egyik üzlet pénztárosaként.

Hammar mellett még egy beteget talált, akinek vélhetően COVID-19-betegsége lehetett. Az eredményeket a francia orvos az International Journal of Antimicrobial Agents című szaklapban fogja közölni, a tanulmány várhatóan még a héten megjelenik.

A teljes cikk

(forrás: Qubit)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés