hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Májustól újra lesz közgyógyellátása a korábbi rokkantnyugdíjasoknak

Májustól ismét jogosultak lesznek közgyógyellátásra a korábbi, korbetöltött nyugdíjasok közül azok, akik a legsúlyosabb egészségkárosodásban szenvednek.

A rokkantsági nyugdíj megszüntetésével január elsejétől elveszítették a közgyógyellátásra való alanyi jogosultságukat azok a korábbi, I-es és II-es csoportba tartozó rokkantsági nyugdíjasok, akik betöltötték az öregségi nyugdíjkorhatárt. A kormány január elsejétől hatályos döntése alapján a korbetöltött rokkantsági nyugdíjasok ugyanis öregségi nyugdíjasok lettek, így azonban elveszítettek olyan kedvezményeket is, mint a közgyógyellátás, amely a rokkantsági nyugdíjas státuszhoz volt kötve, és alanyi jogon járt nekik.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) a megváltozott munkaképességű embereket negatívan érintő jogszabályok miatt februárban az Alapvető Jogok Biztosához fordult; beadványukban a többi közt a közgyógyellátás megvonását is sérelmezték. A biztos tájékozódott a kérdésben, majd a MEOSZ és az Alapvető Jogok Biztosa fellépésének eredményeként az Országgyűlés módosította a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló törvényt.

Az érintett csoportnak visszaadták a korábban alanyi jogon járó közgyógyellátási jogosultságot. Az intézkedés 40-50 ezer embert érint – tájékoztatta a MedicalOnline-t a MEOSZ. 

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink