hirdetés
hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Majális és borzsongás Villányban és országszerte

A dél-baranyai borvidék tüzes vörösbora lesz a főszereplője annak a majális hangulatú rendezvénynek, amelyet Villányban május 1-3. között tartanak. A pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényére május 10. és 12. között várják a látogatókat.

Három évvel ezelőtt indult útjára a híres borrégió szezonnyitó tavaszi fesztiválja. A leghíresebb villányi borászatok képviselői, pálinka- és borkorcsolya-kóstolók, valamint kulturális programok várják a közönséget. A sport sem marad el: Fehér BorÁszok és Vörös BorÁszok labdarúgó gálamérkőzés színesíti a fesztivált. Az MTI szerint a fehéreket az etyeki, tokaji és dél-balatoni borvidék képviseli, míg a vörösöket Eger, Szekszárd és Villány.

A gasztronómiai programok közül érdekesnek ígérkezik a stifolderverseny: e különleges helyi kolbászféle készítői minden évben készen állnak a vetélkedésre, hogy eldöntsék melyik lesz 2008 legjobb stifoldere.
Mindez autós-motoros találkozóval, Volkswagen Bogár és veteránautók felvonulásával egészül ki.
A koncerteken többek között olyan sztárok fellépését ígérik, mint Szörényi Levente és Török Ádám, a legendás Miniből.

Több mint 110 bortermelő vesz részt a május 10. és 12. között megszervezett pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényen, amelyet már harmadszor rendeznek meg az országban és amely egyre sikeresebb népszerűsítő akciója a magyar boroknak.  A leghíresebb borászatok és kevésbé ismert kis pincészetek egyaránt szélesre tárják kapuikat. A borok mellett a legtöbb helyről nem hiányoznak a borkorcsolyák sem, olykor helyi jellegűek, mint a stifolder vagy a töki pompos.

Az ország minden tájáról bejelentkeztek már borvidékek és termelők, Etyektől Mórig, Villánytól Sopronig. A Bacchus Art Stúdió több mint tíz éve kezdte el szervezni az akkor még csak egynapos pünkösdi rendezvényt, amely mára többnapos, belföldiek és külföldiek által egyaránt látogatott eseménnyé nőtte ki magát. Az akció keretében a csatlakozó pincék vállalják, hogy a háromnapos rendezvény ideje alatt legalább két napon, 9 és 19 óra között nyitva tartanak, továbbá a gazda vagy borhoz értő személyzet fogadja a vendégeket, akik megtekintik a borospincét és megismerkedhetnek a nedűkkel, valamint a borkészítés rejtelmeivel. A vendégek továbbá háromféle bort ingyen vagy kedvezményes áron kóstolhatnak meg - mondta Nyikos István, a Magyar Borok Házának igazgatója, egyben a Nyitott Pincék Szövetségének elnöke. Borban is jók vagyunk tehát - tette hozzá Nyikos István, utalva a Magyar Turizmus Zrt. idei kampányának, a Vizek Évének szlogenjére, amely így hangzik: Vízben jók vagyunk.

 A résztvevő pincék listáját és a rendezvény egyéb részleteit a www.nyitottpince.hu és a www.itthon.hu weboldalakon lehet megtalálni.

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés