hirdetés
hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Mai mandzsuk

Chris Tyler-Smith vezetésével angol és kínai genetikusok az Y kromoszómák vizsgálatával azonosították a Kínát évszázadokon át uraló mandzsu dinasztia mai rokonait. Szerintük legalább 1,6 millió férfi hordozza a mandzsu Y-kromoszómát. A „The American Journal of Human Genetics” decemberi számában megjelenő tanulmány főbb megállapításait már előzetesen erősen vitatják. Tyler-Smithnek nem ez az első szenzációs bejelentése. Két éve közölt számításai szerint 16 millió férfi hordozza a 12–13. században élt legendás mongol uralkodó, Dzsingisz kán Y kromoszómáját. A leszármazottak száma azért ilyen hatalmas, mert a nagy kán és rokonai, utódai nagyszámú ágyast tartottak. A kutatók szerint ugyanez igaz a mandzsu uralkodók családjára is.
  Az 1582-ben meghalt Giocangga unokája, Nurhacsi (1559– 1626) egyesítette a mandzsu törzseket. Nurhacsi fia, Abahaj 1626-tól uralkodott, 1636-ban császárrá kiáltotta ki magát. 1644-ben a mandzsuk elfoglalták Pekinget. Megdöntötték az addig uralkodó Ming-dinasztiát és elkezdődött az utolsó császári dinasztia, a Csing (Qing) 1911-ig tartó uralma. A dinasztiának Abahaj adta a „tiszta” jelentésű nevet. A mandzsu császárok hatalmas erőfeszítéseket tettek, hogy megakadályozzák népük beolvadását a kínaiak (hanok) közé. Igyekeztek gátat vetni a vegyes házasságoknak, hogy a mandzsuk etnikai „tisztasága” megmaradjon. Tyler- Smith az Y kromoszómában az idő múlásával végbement mutációk alapján arra a következtetésre jutott, hogy az „ősapa” mintegy 500 éve élhetett, személyét Giocanggában véli megtalálni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés