2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Befejeződnek az operatív törzs rendszeres tájékoztatói

Magyarországra 93 esetben külföldről hozták be a fertőzést

Az operatív törzs ügyeleti központja 14 ezer ügyben járt el a szervezet megalakulása, február 5. óta, ismertette az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője az utolsó napi tájékoztatón.

Lakatos Tibor hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány leküzdése érdekében folyamatosan elemezték a járvánnyal kapcsolatos adatokat. A többi között összegezték a kontaktkutatásokat, nyilvántartották a házi karanténra kötelezetteket, a fertőzött egészségügyi dolgozók és honvédelmi alkalmazottak, a rendelkezésre álló lélegeztető gépek számát, a védőeszközök mennyiségét.

Az ügyeleti központ zöld számán 18 765 hívást fogadtak, 64 674 lakossági e-mailre válaszoltak és több mint száz alkalommal álltak ki a sajtó elé – tette hozzá a rendőr ezredes, aki abból az alkalomból összegzett, hogy befejeződik az operatív törzs rendszeres sajtótájékoztatóinak sora.

Emlékeztetett: a különleges jogrend bevezetésével a kormány lehetőséget adott arra, hogy koronavírus-járvánnyal kapcsolatos betegségek megelőzése, leküzdése érdekében az egészségügyi hatósági tevékenységet a rendőrség is segítse. A 4078 igazolt fertőzöttel kapcsolatban 3647 kontaktszemélyt kutattak fel, a legtöbb kutatást Budapesten és Pest megyében végezte a rendőrség. Az ügyeleti központ egy felajánlásnak köszönhetően grafikus térinformatikai rendszert működtetett, amelyben több mint 60 ezer, hatósági házi karanténban lévő ember adatait és földrajzi koordinátáit rögzítették, ezekből a járvány terjedésére vonatkozó következtetéseket tudtak levonni.

Megemlítette azt is, hogy az ügyeleti központ nyilvántartást vezetett a védőeszköz-készletekről, a kórházi ágyak foglaltságáról, a lélegeztetőgépen lévő betegekről és a járvány ideje alatt az operatív törzshöz érkezett felajánlásokról. Június 16-áig 385 felajánlás érkezett, amelyek jelentős részben egyéni védőeszközök és szolgáltatások voltak. Az adományokat az Állami Egészségügyi Ellátó Központba, illetve az önkéntesség akciócsoporthoz továbbították.  Lakatos Tibor azt mondta, bízik abban, hogy az ügyeleti központ munkatársainak hatékony együttműködése hozzájárult a védekezés eredményességéhez.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ munkatársa elmondta: szerdától személyforgalomban korlátozás nélkül be lehet lépni Romániából Magyarországra. Szólt arról is: elérhetővé vált az utazási korlátozások feloldásáról tájékoztató európai uniós honlap. Ott naprakész információk találhatók a korlátozások feloldásáról, és a karanténkötelezettségekről. A honlap az EU valamennyi nyelvén elérhető.

Közölte: a 65 évesnél idősebbek vásárlási időtartamára vonatkozó szabály megsértése miatt a rendőrök eddig 85 embert figyelmeztettek, 73-ra helyszíni bírságot szabtak ki, 111-et feljelentettek. A kijárási korlátozás szabályainak megsértése miatt 26 756 embert figyelmeztettek, 13 146 helyszíni bírságot szabtak ki, és 11 504 ember ellen tettek feljelentést. Március 12-étől 648 981 esetben ellenőrizték a hatósági házi karantén szabályainak betartását, ezek 0,44 százalékában tapasztaltak szabályszegést, mondta Kiss Róbert.

Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője megöleli egymást, balról Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én (MTI/Balogh Zoltán)
Müller Cecília országos tisztifőorvos és Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője megöleli egymást, balról Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatója után 2020. június 17-én (MTI/Balogh Zoltán)

Mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában  közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. A járvány idején összesen 242 139, a vírus örökítőanyagának kimutatásán alapuló laboratóriumi vizsgálatot végeztek el.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is: a járvány idején Magyarországra 93 esetben "importálták", hozták be külföldről a fertőzést. Ausztriából 33, az Egyesült Királyságból 17, Olaszországból és Németországból 5-5, Spanyolországból és Törökországból 4-4, Franciaországból, Svájcból, Izraelből, az Egyesült Államokból és Iránból 3-3, Hollandiából és Mexikóból 2-2, Csehországból, Portugáliából és Saint Luciából 1-1 esetben érkezett Magyarországra koronavírussal fertőzött ember.

Kitért arra, hogy a megbetegedettek nemek szerinti eloszlása nem változott: a fertőzöttek 57 százaléka nő. Az aktív betegek megyénkénti eloszlásában sincs változás: Budapesten 377 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, Zala megyében 151-et, Komáromban és Pest megyében 128-at, Fejérben 127-et, Nógrádban 24-et, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 11-et, Csongrád-Csanádban hatot, Hajdú-Bihar megyében 4-et, Békés, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében 2-2-t, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében egy-egy aktív fertőzöttet tartanak nyilván. Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Tolna és Somogy megyében nincs regisztrált aktív fertőzött.

A koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma a következőképpen alakult: Budapesten 340-en, Pest megyében 93-an, Fejérben 43-an, Komárom-Esztergomban 38-an, Zalában 16-an, Veszprém megyében 8-an, Borsod-Abaúj-Zemplén és Csongrád-Csanád megyében 6-6-an, Baranya, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében két-két ember veszített életét a járvánnyal összefüggésben. Nem történt haláleset Békés, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy az összes fertőzött 40 százaléka az idős korosztályból került ki, és nem történt a vírushoz köthető haláleset Magyarországon a 30 évesnél fiatalabbak körében. A 20 év alattiak korcsoportjában a járvány ideje alatt csupán 90 esetet regisztráltak.

Az országos tisztifőorvos visszatekintésében elmondta, 2019 év végén értesültek arról a hatóságok, hogy vírusos tüdőgyulladás megbetegedéseket jelentettek Kínából, ahol először zoonózisnak (állatról emberre terjedő megbetegedés) tartották a fertőzést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 27-én kiadott jelentése szerint 11 országból 37 megbetegedést regisztráltak, március 2-án pedig már 66 országból érkeztek koronavírus-fertőzésről jelentések. Müller Cecília kiemelte, a WHO január végén bejelentett egészségügyi veszélyhelyzete előtt Magyarország már megtette a szükséges intézkedéseket, itthon március 4-én regisztrálták az első koronavírus-fertőzést két iráni egyetemistánál. A betegek száma folyamatosan emelkedett, és az első esetek után nagyjából egy hónapig azonosítani tudták a behurcolt eseteket és kontaktkutatással a többi fertőzöttet. Az első, a járvánnyal összefüggő haláleset március 15-én történt.

A szakember felidézte: májusban a napi új esetek száma 11 és 79 között változott, a nyilvántartások alapján az aktív esetek száma abban az időszakban 1029 volt, ami már csak 44 százaléka az áprilisi adatnak. Müller Cecília szerint Magyarországon nem volt rendkívül látványos a járványgörbe "kiugrása", az első hullám egy ellaposított járványgörbét mutatott, aminek köszönhetően "egy picit fellélegezhetünk". A vírus jelen van, az óvintézkedéseket, a higiénés szabályokat továbbra is be kell tartani.

Az operatív törzs utolsó napi sajtótájékoztatóján Müller Cecília mindenkinek megköszönte a járvány idején végzett munkáját, a védekezésben nyújtott segítségét és kitartását.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés