hirdetés
2024. augusztus. 25., vasárnap - Lajos, Patrícia.
hirdetés

 

Magyarországon is elindultak a tüdőrák elleni vakcinakísérletek

A világon hét országban, köztük Magyarországon is elindultak a tüdőrák elleni vakcinakísérletek – írja a Guardian nyomán a Telex.

A tüdőrák elleni oltás a koronavírus vakcinákhoz hasonlóan mRNS alapú, a lényege, hogy a vakcina azonosítsa és elpusztítsa a rákos sejteket. Az oltás ara is alkalmas lehet, hogy megakadályozza a daganat későbbi visszatérését. A BNT116 néven ismert és a BioNTech által gyártott vakcinát a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC), vagyis a betegség leggyakoribb formájának kezelésére tervezték.

A cél az, hogy a kemoterápiával ellentétben az oltás erősítse a személy rák elleni immunválaszát, miközben az egészséges sejteket érintetlenül hagyja, írja a lap, jelezve: az első fázisú klinikai vizsgálat hét ország 34 kutatóhelyén indult meg: az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban és Törökországban.

Összesen mintegy 130 beteg került be a programba, köztük vannak olyanok, akik korai stádiumban vannak, még műtét vagy sugárterápia előtt, de olyanok is, akik már késői stádiumban vannak, vagy kiújult a daganatuk. A betegek az immunterápia mellett kapják meg az oltást.

Az első beteg az Egyesült Királyságban már a héten megkapta a vakcinát. Idén februárban először próbálták ki Nagy-Britanniában embereken az mRNS-alapú rákterápiát.

A teljes információt ITT olvashatja

kirill_makes_pics képe a Pixabay-en
kirill_makes_pics képe a Pixabay-en

(forrás: Telex)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink