hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Magyar találmány a személyre szabott gyógyszerelésben

Az MTA Kémiai Kutatóközpont, valamint a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika munkatársainak sikerült olyan eljárást kidolgozniuk, amely vérteszttel jelzi előre, ha egyes gyógyszerek nem fognak megfelelően hatni a betegben - írja a Népszabadság.

Monostory Katalin biológus, toxikológus és munkatársai olyan enzimek vizsgálatával foglalkoznak, amelyek a májban vízben oldhatóvá alakítják a gyógyszerhatóanyagokat, és gondoskodnak arról, hogy ezek kiürülhessenek a szervezetből – írja a Népszabadság. Az emberek egy részében  azonban hiányzik vagy gyengén működik valamelyik citokróm P450 enzim, így az adott beteg gyógyszerlebontó képessége is gyengébb lesz. Ebben az esetben bizonyos szerek nem hatnak megfelelően rá, sőt mérgezési tünetek léphetnek fel.

A Semmelweis Egyetem orvosaival együttműködve létrehozott úgynevezett CYPtest olyan betegkímélő, gyors megoldás, amely egyszerű vérvétel útján is ki tudják mutatni, ha valaki sérült citokróm P450 enzimmel született. Ez a vizsgálat arra is alkalmas, hogy a létező, de gyengén működő enzimre figyelmeztesse az orvosokat a gyógyszeres kezelés előtt. Így a beteg egyéni sajátságaihoz kiválasztható a legmegfelelőbb hatóanyag és gyógyszeradagolás.

(forrás: Népszabadság )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink