hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Magyar orvos kapta a svéd Gran Prize díjat

Első alkalommal adták át Magyarországon az általános emberi életminőség javítására irányuló és a szellemi teljesítmények ösztönzését elismerő svéd Gran Prize díjat.

A kitüntetést Meskó Bertalan kapta az általa létrehozott Webicina nevű orvosi közösségi médiaplatformért.

A Webicina.com nemzetközi orvosi és e-páciens-közösségek bevonásával válogatja ki a világ legjobb minőségű közösségi médiaforrásait 140 betegségben és szakterületen, húsz nyelven, ingyenesen. A válogatott dinamikus webes források legfrissebb híreit egy egyszerűen használható, többnyelvű, személyre szabható aggregátoron keresztül teszi elérhetővé mindenki számára - tájékoztatta a Magyarországi Svéd Kereskedelmi Testület az MTI-t.

A Gran Prize Interdiszciplináris Díjat a testület alapította 2012 októberében azzal a céllal, hogy ösztönözze a Föld legégetőbb kihívásaira válaszoló kiemelkedő megoldásokat, projekteket a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés, a dizájn, az orvostudomány, az egészségmegőrzés, a fejlesztés és az oktatás területéről. A díjat évente egy alkalommal adják át személyek, csoportok, vállalatok, egyesületek, szervezetek, intézmények vagy egyetemi hallgatók, hallgatói csoportok számára.

A bíráló bizottság a döntése során a projekt újszerűségét, társadalmi felelősségérzetét, fenntarthatóságát, környezettudatosságát, gazdasági hasznosításának lehetőségeit és technológiai aspektusát értékelte.

A kiírásra 47 értékelhető pályázat érkezett az ország minden részéről, ezekből ötöt válogatott be a zsűri a legjobbak közé.

A nyertes munkán túl bekerült a BioLan forradalmian új 100 százalékban naturális összetevőkből álló anyag, amelynek alapja az ipar számára értéktelen, likvidálandó hulladékpapír, a tanulás hatékonyságát növelő LEDU program, amely 3D-ben teszi lehetővé oktatási anyagok feldolgozását, a "bútor mindenkinek" projekt, amely az iskolai környezetet javítaná az egészséges valamint a fogyatékossággal élő gyerekek igényeinek összehangolásával, valamint a Vita Infinita online közösségi családfa platform, amely segíti a társadalmilag aktív családtagok összekapcsolását és lehetővé teszi számukra, hogy egy privát digitális családfát hozzanak létre, amelyen egyebek mellett fotókat, történeteket oszthatnak meg egymással.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink