2024. április. 19., péntek - Emma.

Magánúton ellenőrizhető, használt-e a kínai vakcina

Magánúton 10-20 ezer forintért elvégeztethető olyan vizsgálat, ami a kínai vakcina hatásosságát is képes mérni, írja a Népszava.

Miután több országban kétségek merültek fel, hogy elegendő védettséget ad-e a Sinopharm vakcina két oltása, illetve szükség van-e harmadi dózisra, a Népszava megkérdezte a kormányzatot és az operatív törzset is, hogy reagálnak-e a helyzetre. Azaz készülnek-e olyan vizsgálatra, amely reprezentatív módon megnézi: elegendő ellenanyag képződik-e a kínai vakcinával oltottak szervezetében. Kérdéseikre a védekezés hazai irányítóitól nem kaptak választ.

A lap megkereste Merkely Bélát, a Semmelweis Egyetem rektorát, náluk készül-e reprezentatív vizsgálat, hasonlóan a tavalyi H-UNCOVER-hez, amely az oltott és oltatlan lakosság védettség vizsgálná. Merkely Béla azt válaszolta: a koronavírus angol mutációjának megjelenése és az általa okozott harmadik járványhullám átírta az egyetem korábbi terveit a H-UNCOVER átfertőzöttségi és átoltottsági vizsgálatának megismétlésével kapcsolatban. Mivel a beadott oltások száma és az átfertőzöttség aránya igen magas az országban, így a nyár előtt nincs létjogosultsága, többletinformációs jelentősége egy újabb nagyszabású reprezentatív vizsgálatnak. Ugyanakkor a hosszútávú utánkövetés szempontjából elképzelhető, hogy ősszel egy, a védettséget figyelő, vagyis az antitest kimutatására irányuló vizsgálatot kezdeményez majd az egyetem.

Sokan keresik az ellenanyag-teszt kimutató szolgáltatásokat a MikroMikomednél – mondta Újhelyi Eszter biológus, immunológus a cég munkatársa. Náluk eddig a legtöbb információ a Pfizer-BionTech oltásról gyűlt össze. A 70 évesnél idősebbeknél valamivel alacsonyabb volt az ellenanyagszint, míg a fiatalabbaknál magasabb. A Sinopharm hatásosságáról még jóval kevesebb a tapasztalatuk. Optimálisan a második oltás után tíz nappal mérhető, hogyan reagál a szervezet a vakcinára.

A Kelen-Kórház ügyvezetője, Kövesd Zsuzsa is arról beszélt, hogy még túl korai lenne bármilyen következtetést levonni a kínai oltásokkal kapcsolatban. Elmondta azt is, hogy szisztematikusan figyelnek 55 embert, aki Pfizerrel oltottak. Ebben a csoportban mindenkinél termelődött antitest. Ez a negyedik hónap után kezdett csökkenni, s az adatokból úgy tűnik, hogy a hat hónap után szükség lehet egy újabb oltásra.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés