hirdetés
hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Madárinfluenza: az ember is továbbadja?

 Készül a világ a pandémiára

 Philip Tod, az Európai Bizottság egészségügyi tagozatának szóvivője nagyon valószínűnek nevezte a madárinfluenza-világjárvány kialakulását. Nyilatkozatát március 2-án azon a luxemburgi tanácskozáson tette, amelyen 52 európai ország egészségügyi szakemberei tárgyaltak a pandémiára való felkészülésről.

 A madárinfluenza története 1878-ra nyúlik vissza: ekkor írták le az első járványt Olaszországban. A vírust 1902-ben izolálták és a csirkepestis nevet kapta. Több mint fél századdal később, 1955-ben mutatták ki, hogy a házi szárnyasokból izolált kórokozó az influenza A-vírusok családjába tartozik. Genetikai és antigénszerkezeti vizsgálatok bizonyították, hogy az 1957-es ázsiai és az 1968-as hongkongi pandémiát emberi és madárinfluenza- (avian influenza, AI) vírusok genetikai átrendeződése (reasszortálódása) okozta. Az AI-vírusok emlősök – fókák (1981), cetek (1986), nyércek (1985), sertések (1983) és lovak (1992) – körében is okoztak már járványokat.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
JANKOVICS ISTVÁN, MELLES MÁRTA,JANKOVICS MÁTÉ, KÖBLI ANIKÓ,VARGA ZOLTÁN.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés