hirdetés
2024. július. 27., szombat - Olga, Liliána.
hirdetés

Ma is szinte lehetetlen bekerülni az állami idősotthonokba

Egy friss kutatás szerint többéves várólisták vannak az állami idősotthonokba, erősíti meg korábbi tudásunkat a hvg.hu.

Mint írják, csak többéves várólisták nyomán lehet bekerülni a hazai állami idősotthonokba, ahol nincs elég képzett munkaerő sem – állapította meg egy friss kutatás, amelyről az azenpenzem.hu számolt be. A tanulmányt Katona Noémi és Gábriel Dóra, a Corvinus Egyetem kutatói készítették. A családok így kénytelenek a magánellátás felé fordulni, ezt azonban csak a tehetősebbek engedhetik meg maguknak.

A szektorra mind a gondozók, mind a gondozottak tekintetében az óriási egyenlőtlenségek jellemzőek, a piacot átszövik a személyes kapcsolatok, sokakat foglalkoztatnak szürkezónában is.

A gondozókat a családokkal többnyire csak közvetítő szerepet betöltő cégek kötik össze, ők nemcsak a gondozottaktól, de a gondozóktól is regisztrációs díjat szednek be, bevételeik jelentős része pedig az utóbbiaknak tartott tanfolyamokból származik. Komoly gondot jelent az is, hogy a szakképzett munkaerő külföldre vándorol, a helyükre pedig legfeljebb olyanok érkeznek, akiknek nincs képesítésük, legfeljebb az otthoni idősápolásban szereztek tapasztalatot, írja a lap.

Mint közlik, a bentlakásos idősotthonokban több százezer forintot elkérnek havonta, de van olyan hely, ahol az idős hozzátartozó beköltözését megelőzően akár 36 millió forintos egyszeri díjat is elkérnek. Hasonlóan drága az otthonápolás is, napi 6 óra havonta 312 ezer forintba kerül csak a munkanapokon.

(forrás: hvg.hu)

Könyveink