hirdetés
hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Ízelítő

Lövey József az év onkológusa

Lövey József, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa kapta a Dr. Dollinger Gyula Emlékdíjat. A Magyar Rákellenes Liga Az év onkológusa – az én orvosom címmel díjat alapított, amelynek helyezettjeit a betegek tüntetik ki, ugyanis az ő leveleik, véleményük és pályázataik alapján ítélik azt oda. Az elismeréseket pénteken nyújtották át az intézetben rendezett ünnepségen, amelyen részt vett Székely Tamás egészségügyi miniszter is.

Nagyon sok levél érkezett be a páciensektől, és ezek mind arról szóltak: az orvosnál nemcsak a szakmai tudás a fontos, hanem az együttérzés, a nyugalom, a biztatás is – hangsúlyozta Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.
Ahogyan az egyik beteg írta: „Elhatároztam, hogy meggyógyulok, a doktor úrért, hogy neki sikerélménye legyen”. Idézet egy másik pályázatból: „nemcsak a gyógyszerekkel, hanem a lelkével, szeretetével, a gyógyulásba vetett hitével és ennek a hitnek az átadásával is gyógyít”. „Bármikor felhívhatjuk megnyugtatásért, visszahív, ha éppen nem ér rá”.
Székely Tamás egészségügyi miniszter köszöntötte a díjazottat és a többi, emléklappal elismert helyezettet, majd Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója méltatta a fiatal Lövey József munkáját.
Az emlékdíjas orvos elmondta az MTI-nek, hogy a sugárterápia a szűkebb szakterülete. Nem könnyű feladat megnyugtatni a betegeket, akik erről a kezelési módról talán még kevesebbet tudnak, mint a műtétekről és a kemoterápiáról – mondta.
A díj névadója, Dollinger Gyula 1875-ben Pesten orvosi és sebészdoktori, majd szülészmesteri oklevelet szerzett, 1874-től pedig tanársegéd volt a kórszövettani tanszéken. Nevéhez fűződik az Országos Rák Bizottság 1902-es megalakítása. Már ekkor felhívta a figyelmet a dohányzás és a rák összefüggésére. Többek között ő kezdte el a rákregiszter megindítását, azaz a magyarországi rákmegbetegedések tudományos szempontból történő orvosi feldolgozását.

MTI; Klubrádió

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés