hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Lézerrel az alkoholizmus ellen?

A technológiát embereken még szigorúan tilos alkalmazni; 20-30 év még kell ahhoz, hogy klinikai kísérleteket végezhessenek, közölte a 24.hu.

Az amerikai Scripps Research kutatóintézet érdekes kísérletet végzett, ami előre vetítheti a különböző szenvedélybetegségek gyógyítását: patkányok agyában lézerrel iktatták ki azokat az idegsejteket és útvonalakat, amelyek a függőségért és az elvonási tünetekért felelnek. A módszer, működött, a függő állatok kevésbé kívánták az alkoholt, és elvonási tüneteik is sokkal enyhébbek voltak, vagy éppen teljesen megszűntek – derül ki a Digital Trends cikkéből.

A Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók leírják, hogy a korábban alkoholfüggővé tett kísérleti patkányok agyába egy száloptikát juttattak, ezen keresztül pedig lézert lőttek egy adott idegsejtcsoport felé. Az idegsejtek akkor aktiválódnak, amikor az állatok megkívánják az alkoholt, valamint akkor is, amikor elvonási tünetekkel küzdenek. A kutatók megállapították, mely idegsejtek felelősek azért, hogy ezek az útvonalak meginduljanak az agyban, és ezeket kezdték targetálni a lézerrel.

A CRF hormonok kibocsájtását serkentő idegsejtek kiiktatásával a patkányok nem kívánták az alkoholt kényszeresen, és nem is jelentkeztek náluk olyan elvonási tünetek, mint például a végtagremegés. Abban a pillanatban azonban, hogy a lézert kikapcsolták, az állatok ismét visszatértek a régi kerékvágásba, írja a lap.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink