hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Lezárult az adóhivatal vizsgálata az orvosi kamaránál

Befejezte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyar Orvosi Kamara, mint adózó ellenőrzését, megállapítva, hogy „a dolgok rendben mennek” – közölte honlapján a köztestület. Az Állami Számvevőszék információink szerint még egyeztet a kormányzattal, és várhatóan júniusban teszi közzé második félévi ellenőrzési tervét.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) korábbi Országos Felügyelő Bizottságának feljelentése nyomán számos hatóság vizsgálódott a köztestületnél – állapítja meg a MOK egy a kamarai hírek között nyilvánosságra hozott saját információban. Mint írják, az adóhatóság határozata a következőképpen fogalmaz: „A Magyar Orvosi Kamara a revízió rendelkezésére bocsájtotta 2011-2012. évekre vonatkozóan az adózó beszámolóját, könyvvizsgáló jelentését, főkönyvi kivonatait, általános forgalmi adó analitikát, valamennyi szállító számláját, vevő számláinak egy részét, pénztárbizonylatait, valamint a szerződéseket. Továbbá bemutatásra kerültek a munkaszerződések, a béren kívüli juttatásokról szóló ügyviteli utasítás, a MOK alapszabálya, a gépjárművek bérleti szerződései, a gépjárművek használatáról szóló ügyviteli utasítás, továbbá a főkönyvi kartonok, illetve egyes szállítói analitikák.
A revízió az ellenőrzés keretében a társaság bizonylatai alapján, a fenti időszak tekintetében szúrópróbaszerűen megvizsgálta a társaság bevallásaiban szereplő tételek bizonylati alátámasztottságát és megállapította, hogy adózó a bizonylatok nyilvántartására, kiállítására vonatkozó kötelezettségének az Art. 44., valamint 45.§-ai alapján eleget tett.”
Szerkesztőségünk szerette volna megkérdezni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogy a vizsgálatot ki kérte: a felügyelő bizottság bejelentése nyomán született-e, netán hivatalból indították, szerettük volna megtudni, milyen céllal, és mik voltak a hivatal megállapításai, ám kérdéseinket a NAV Adószakmai Sajtóiroda az adótitokra hivatkozva elhárította. Éger István, a MOK elnöke érdeklődésünkre viszont azt közölte, „a vizsgálat a korábbi felügyelő bizottság följelentései nyomán született”.

Bár ezt a lemondott felügyelő bizottság ma is másként látja, Éger István megerősítette, hogy korábban a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal intézkedés előírása, bármiféle további teendő meghatározása nélkül zárta le vizsgálatát, elfogadva a kamarában kialakított gyakorlatot. Mindez a köztestület honlapján közöltek szerint „egyértelműen alátámasztja, hogy nem véletlenül minősítette a kamara vezetése korábban több alkalommal is puszta vádaskodásnak az azóta lemondott országos felügyelő bizottság megalapozatlan állításait”.

A MedicalOnline ezúttal megkérdezte az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) is, mivel az EMMI korábban azt közölte, hogy indokoltnak tartaná a MOK-nál a vizsgálat megindítását. Érdeklődésünkre Horváth Bálint kommunikációs osztályvezető egyebek között azt jelezte, hogy az ÁSZ értékeli és elemzi a Magyar Orvosi Kamarával kapcsolatos megkereséseket, kezdeményezéseket és egyéb információkat. Az ÁSZ törvényben meghatározott feladatkörében köteles ellenőrzést lefolytatni az Országgyűlés döntése alapján, valamint ellenőrzést végezhet a kormány felkérésére – amellyel kapcsolatban egyeztetés folyik.

Az Állami Számvevőszék tevékenységét ellenőrzési terv alapján végzi, amit az elnök hagy jóvá. A tervezésért felelős szervezeti egység a kockázatelemzés eredményeire támaszkodva dolgozza ki a témajavaslatokat. A kockázatelemzés folyamatában az ÁSZ figyelemmel kíséri a média, az Országgyűlés és bizottságainak munkáját, kockázatokat azonosít a közérdekű bejelentések alapján, összegyűjti és elemzi az adott témára vonatkozó adatokat és információkat, továbbá támaszkodik a felügyeleti vezetők jelzéseire.  Minden megkeresést, kezdeményezést, bejelentést jelzésként kezelnek, az ellenőrzések tervezése során azokat a kockázatelemzési rendszerükbe beépítik, figyelembe veszik és hasznosítják.

A hatékony és rugalmas tervezés, valamint az ellenőrzési tevékenység felgyorsítása érdekében 2012. óta az ÁSZ elnöke a korábbi éves helyett, féléves ellenőrzési tervet határoz meg.  A jelenleg is hatályos tervet 2013. december 20-án hozták nyilvánosságra; megtalálható az ÁSZ honlapján (www.asz.hu). A Számvevőszék idei II. félévi ellenőrzési tervének összeállítása, az ellenőrzési témák kijelölése jelenleg folyamatban van; a tervet várhatóan júniusban hozzák nyilvánosságra. 

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

mok
hirdetés

Könyveink