hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Lesz-e univerzális influenza vakcina?

Az Adelaide-i Egyetem kutatói egy lépéssel közelebb jutottak az univerzális influenza oltóanyaghoz; kimutatták, hogy az egyszerű orrspray formájában alkalmazott vakcina véd az influenza ellen.

Dr. Darren Miller és munkatársai egereken próbáltak ki egy szintetikus univerzális influenza vakcinát, és sikerről számoltak be a Journal of General Virology ehavi számában.

„A jelenleg használatos influenza oltóanyagok azon alapulnak, hogy a megfelelő egészségügyi hatóság előrejelzi, hogy milyen influenzatörzs támadása várható, és a vakcinát minden évben ennek megfelelően állítják elő. Ez rendkívül idő- és munkaigényes, nagyon drága is – mindezt megspórolhatnánk egy univerzális oltóanyaggal. Egy egyszerű és teljesen szintetikus vakcina – amit nem az influenzavírus változó felépítése alapján gyártanának, és nem kellene évente újat készíteni – jelentős előnyökkel járna az influenzajárvány megelőzésében” – mondta dr. Miller.

Az ausztrál tudósok specifikus peptideket juttattak egerek orrüregébe. Ezek immunválaszt indítanak be az influenzavírus egy olyan kis régiója ellen, amely minden A és B típusú vírusban megtalálható, és így semlegesítik a vírust.

A teszt vakcina 100 százalékos védettséget nyújtott az egerekben egy laboratóriumi influenzatörzs (H3N2) ellen, és 20 százalékosat egy erősen patogén törzzsel (madárinfluenza, H5N1) szemben. Ezek az arányok megfelelnek a kereskedelemben kapható vakcinákkal elérhető védettségi szintnek.

Az univerzális vakcinát injekcióban is be lehetne adni, azonban az orrspray-nek több előnye is van: egyrészt nem-invazív beavatkozás, és alkalmazható a tűtől félő személyekben is, másrészt a vírusok belépésének helyén stimulálja a lokális immunválaszt.

„Ez a vakcina sok személy esetében csökkentené az allergia kockázatát is. A jelenlegi oltóanyagokat tojásban állítják elő, ami azt jelenti, hogy nem adhatók azóknak, akik hiperszenzibilisek a tojásra. Emellett szükségtelenné válna az évenkénti újraoltás is” – magyarázta dr. Miller.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink