hirdetés
hirdetés
2024. július. 05., péntek - Emese, Sarolta.
hirdetés

Lemez és koncert

  Az október és november fordulója a dzsesszkoncertek üdítő torlódásával kecsegtet, és a kínálatból nehéz a választás. Mégis kiemeltünk három fővárosi programot, amelyek a dzsesszben nemcsak az ínyencek, hanem a tanoncok számára is rengeteg élményt ígérnek.

  Október 31-én a Szakcsi Lakatos Béla vezette Magyar Jazz Quartet mutatja be friss lemezét. A zenekar a 80-as évek egyik legsikeresebb magyar dzsesszformációja volt, és idén – 19 év után újra – stúdióba vonultak, hogy elkészítsék második stúdióalbumukat: a Last Time Together november elején kerül a boltokba. A lemezbemutatón közreműködnek az egykori zenekar tagjai: Csepregi Gyula szaxofonozik, Szakcsi billentyűzik, Vasvári Pál basszusgitározik. A dobok mögött viszont nem alapító tag foglal helyet: Jávori Vilmos hosszan tartó betegség után hunyt el a közelmúltban. Játékát Szende Gábor helyettesíti a ritmushangszeren, aki az újjáalakult zenekarnak gyorsan vált teljes jogú tagjává a próbák során. A Magyar Jazz Quartet túlzás nélkül hozza mindazt, amit csak szeretni lehet a dzsesszben. A zenekari tagok egytől egyig hihetetlenül virtuóz hangszeres előadók, akik évtizedek óta a hazai zenei élet megbecsült tagjai. Ám az önfeledt szólók közepette is érezni a szerzemények romantikus poétikáját, a dallamok lekenyerező szépségét, amely a zenekar jellegzetes stílusának egyik legmarkánsabb jegye. A lemezbemutató koncert a KOGART Házban lesz október 31-én, szerdán este fél nyolctól.
   Ugyancsak az előbb említett basszusgitáros, Vasvári Pál lép fel a Művészetek Palotája színpadán november 5-én is, ám ezúttal nemzetközi formációban és nem is akármilyen sztárzenészek oldalán: a Night Runner Band létre hívásában oroszlánrészt vállalt a magyar muzsikus, aki az amerikai fúziós jazz óriásait nyerte meg a formációhoz. Bob Mintzer szaxofonos vagy Russell Ferrante billentyűs neve a legendás Yellowjackets együttesből lehet ismerős. A zenekarban Paco Sery dobol és Dean Brown gitározik. A Night Runner Band dallamos és ritmikus dzsesszt játszik, elementáris erejű hangszeres szólókkal. A zenekar koncertje egyben kimondatlanul is emléket állít annak a két közelmúltban elhunyt művésznek, akiknek a neve meghatározta az elektronikus dzsessz és a dzsesszrock jelentését: Michael Brecker szaxofonművész és Joe Zawinul billentyűs, a halhatatlan Weather Report alapítója egyaránt felbecsülhetetlen hatást gyakorolt az improvizatív hangszeres zene fejlődésének irányára – és természetesen a mostani koncert valamennyi fellépőjére is.
   November 10-én Joshua Redman szaxofonos és triója ad koncertet a Millenáris Teátrumban. A harmincnyolc éves amerikai szaxofonos több mint tizenöt éve a dzsesszvilág élvonalába tartozik, bár eredetileg nem zenésznek készült: summa cum laude minősítéssel végzett a Harvard Egyetemen, szociológus- és jogászambíciókat adott fel, amikor apja, Dewey Redman koncertjein fellépve a profi zenélést választotta. Joshua Redman kihagyja az elektronikát a zenéjéből, és a hangszerelésben is az áttekinthető egyszerűségre törekszik – évek óta trió felállásban adja elő saját zenéjét. Stílusa a 60-as években kialakult hagyományokat, a bop, a szving vonalát viszi tovább. Ám a 21. századra a dzsessz az egyik legrugalmasabb, legbefogadóbb zenei műfajjá alakult, és ez a hagyománytisztelő előadókat sem hagyja érintetlenül. Így aztán Redman kompozícióin, zenéjének hangképén nyomot hagynak az avantgárd különböző hullámai éppúgy, mint a 90-es évek popslágerei vagy a kortárs jazz szinte valamennyi vonala. Még az ázsiai tradicionális zenék is hatottak rá, amelyekkel fiatalkori tanulmányai során foglalkozott. Joshua Redman saját triójával látogat Budapestre, és legutóbbi, Back East című lemezét mutatja be.
   (Magyar Jazz Quartet: Last Time Together – lemezbemutató, KOGART Ház, október 31., 19.30. Night Runner Band, MűPa Nemzeti Hangversenyterem, november 5., 19.30. Joshua Redman Trio, Millenáris Teátrum, november 10., 20.00)

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
H. MAGYAR KORNÉL
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés