hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

Lázár: Az egészség mindenkinek jár függetlenül attól, mennyi pénze van

Új CT berendezés érkezett a hódmezővásárhelyi kórház Radiológiai Osztályára, az átadón szólalt fel Lázár János volt kancelláriaminiszter.

Az a hitvallásom, hogy az egészség mindenkinek jár függetlenül attól, hogy mennyi pénze van, és milyen társadalmi csoportba tartozik – fogalmazott Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a hódmezővásárhelyi kórházban, ahol a legkorszerűbb technikát jelentő CT berendezést adtak át egy határon átnyúló projekt keretében.

Kijelentette, minden politikusnak kötelessége az egészségügy segítése, támogatása. Nem ért egyet azokkal, akik helyben vagy országosan uszítanak az egészségügy, az ellátórendszer vagy az abban dolgozók ellen. Vásárhelyen azt láthatjuk, hogy a helyi és a makói kórház folyamatosan fejlődik, milliárdos beruházások valósulnak meg, s e tekintetben minőségi ugrás az a szűrőprogram, melyet évekkel ezelőtt indítottak el.

Elmondta, a most átadott új CT berendezés többek között jelentős segítség a tüdődaganatos megbetegedések időbeni felfedezésére, ezért az érintetteket, különösképpen is a dohányosokat az ilyen szűréseken való önkéntes részvételre kérte fel. Az ország és a gazdaság célja az lenne, hogy csökkentsék az éves 125-130 ezres halálozási számot, mindamellett, amire eddig is komoly törekvések és programok indultak, hogy még több gyermek szülessen. Ennek kapcsán reményét fejezte ki, lassan felül fog kerekedni az a társadalmi meggyőződés, hogy az igazi érdekünk nemcsak a gyógyítás megszervezéséhez, hanem a betegség megelőzéséhez és az egészség megőrzéséhez fűződik.

Arra is emlékeztetett, hosszú távú társadalmi-politikai célkitűzése, hogy Magyarország egyszer füstmentes, dohánymentes országgá váljon. 2010 óta jelentős lépések történtek ennek érdekében, illetve a nemdohányzók védelmében, és ezt a munkát folytatni kell. Kijelentette, nagyon fontos lenne a jövőben lenne egy átfogó, országos rákszűrési program elindítása is a három leggyakoribb megbetegedés kiszűrésére (tüdődaganat, vastagbéldaganat, emlődaganat).

Lázár János a Promenad24 beszámolója szerint kijelentette, annak a híve, hogy a profi módon megszervezett országos szűrést a TB valamilyen módon jutalmazza vagy büntesse.

A HUNCHEST II. programba is becsatlakozhatnak az új CT-vel

A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely – Makó intézménye a Hatékony szűrési és prevenciós programok fejlesztése és tesztelése nevű, ROHU-450 kódszámú program keretein belül új CT berendezést szerzett be Hódmezővásárhelyi Tagintézményébe. Az új készülék egy Somatom go.ToP készülék 64 detektoros és 128 szeletes készülék, értéke bruttó 585.470 EUR, forintban kb. 210 millió forint – számolt be a lapunkhoz eljuttatott közleményben az Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ.

A készülék munkába állításával az intézmény is részese lehet a HUNCHEST II. Országos Korányi Pulmonológiai Intézet által szervezett tüdőrákszűrési programnak. A megvalósításhoz szükséges a low dose tüdőszűrés, melyet a CT készülék magas minőségben biztosít. Másik hangsúlyos paraméter a szív-érrendszeri szűrésekből kiemelt páciensek pontosabb és korszerűbb diagnosztikáját támogató kardiológiai elemek a CT készülékben, például az EKG szinkronizált adatgyűjtés. Az általános CT vizsgálatok elvégzése is e modern készüléken történik majd.

Az érintőképernyős gyors vizsgálati lebonyolítás, a kiértékelő szoftverek könnyítik és támogatják a leletező szakorvosok diagnosztikai tevékenységét. A projekt keretében szerezték be az úgy nevezett PACS, azaz képarchiváló rendszert is, így a régi felvételek lehívása sokkal gyorsabban történhet meg.

(forrás: Promenad24)
hirdetés

Könyveink