hirdetés
2024. október. 11., péntek - Brigitta.
hirdetés

 

Látszanak, de egyelőre nem egyértelműek a bioélelmiszerek fogyasztásának előnyei

Egy kiterjedt irodalmi áttekintés szerint látszanak ugyan bizonyos előnyei a bioélelmiszerek fogyasztásának, de az ok-okozati összefüggés egyelőre nem bizonyítható.

A European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban szeptember 11-én jelent meg az Agricultural University of Athens kutatóinak cikke, amelyben azt a kérdést járták körül egy szisztematikus irodalmi áttekintés (review) keretében, hogy valóban egészségügyi előnyökkel jár-e a bioélelmiszerek fogyasztása a “hagyományos” élelmiszerekkel szemben. Az eredmények szerint valóban megfigyelhető a kardiometabolikus kockázatok csökkenése és értelemszerűen az alacsonyabb peszticid-expozíció, azonban a rákkockázatra és az általános egészségügyi előnyökre gyakorolt hosszú távú hatások továbbra sem egyértelműek, ami rávilágít a további kutatások szükségességére.

A 20. században a zöld forradalom a műtrágyák, a növényvédő szerek és az öntözés révén jelentősen növelte a megtermelt élelmiszer mennyiségét, és bár ezekkel az erőfeszítésekkel sikerült az éhezést megelőzni, visszaszorítani, ezek az intézkedések negatívan hatottak a környezetre, mivel növelték a talajdegradáció és a vízszennyezés kockázatát, ráadásul a növényvédőszer-expozíciót olyan egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozták, mint a rákos megbetegedések és az anyagcserezavarok. Erre jelent meg válaszul a biogazdálkodás, amelyet olyan fenntarthatóbb módszerként hirdettek meg, amely védi a környezetet, csökkenti a növényvédőszer-használatot és javítja az élelmiszerek minőségét. A biogazdálkodási módszerek világszerte egyre népszerűbbek, az ily módon megművelt földterület mérete és a biotermelők száma jelentősen növekszik az egészségesebb és környezetbarátabb élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói igény miatt. A biogazdálkodási módszerek elterjesztése azonban számos kihívással jár, és az ilyen élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi előnyeinek megállapítására irányuló kutatások jelenleg is folynak.

A mostani irodalmi áttekintésben megvizsgált tanulmányok közül kettő foglalkozott a bioélelmiszer-fogyasztás és a rák kockázata közötti kapcsolattal. Egy csaknem 69 ezer felnőtt körében végzett francia kohorszvizsgálat megállapította, hogy azoknál, akik több bioélelmiszert fogyasztottak, 25%-kal csökkent a rákos megbetegedések, különösen a posztmenopauzális emlőrák és a limfómák kialakulásának kockázata. Megjegyzendő azonban, hogy a rákkockázatot számos tényező befolyásolja, ezért ezeket az eredményeket óvatosan kell értelmezni. Ezzel szemben egy sokkal nagyobb elemszámú, az Egyesült Királyságban 623 ezer nő adatainak bevonásával végzett vizsgálat nem tudott szignifikáns összefüggést kimutatni a bioélelmiszerek fogyasztása és a rákbetegségek kialakulásának valószínűsége között, kivéve egy esetet: a non-Hodgkin limfóma csökkent kockázatát.

Számos tanulmány arról számolt be, hogy a bioélelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása alacsonyabb testtömeggel és az elhízás kockázatának csökkenésével jár együtt. Egy három éven át folytatott francia vizsgálat azt mutatta ki, hogy a bioélelmiszereket gyakran fogyasztóknál kisebb mértékű volt a testtömegindex (BMI) növekedése, és jelentősen csökkent a túlsúly vagy elhízás kockázata. Egy másik tanulmány szintén arra a következtetésre jutott, hogy a bioélelmiszerek gyakoribb fogyasztása alacsonyabb elhízási rizikóval és BMI-vel járt együtt, még akkor is, ha az életmódbeli tényezőket is figyelembe vették a résztvevők között. Azok a terhes nők pedig, akik több bioélelmiszert fogyasztottak, a terhességük előtt általában alacsonyabb BMI-vel rendelkeztek, és kisebb valószínűséggel voltak elhízottak.

A review szerint a bioélelmiszerek fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát és javíthatja a kardiometabolikus egészséget, mivel egy kifejezetten ebből célból végzett tanulmány a kontrollhoz képest 35%-os kockázatcsökkenést állapított meg a bioélelmiszereket gyakrabban fogyasztó csoport tagjai esetében. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható a magas vérnyomás, a hiperkoleszterinémia és a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb arányával. A biozöldségeket fogyasztó terhes nőknél csökkent a preeklampszia, a terhességi cukorbetegség és az elhízás kockázata is.

Egy 566 bioélelmiszert fogyasztó résztvevőt vizsgáló tanulmány szerint a csoport tagjainak 70%-a jobb egészségi állapotról számolt be, beleértve a jobban működő immunrendszert, magasabb energiaszintet, mentális jólétet és gyomor-bélrendszeri funkciókat - ám az is igaz, hogy a résztvevők 30%-a nem számolt be észrevehető egészségügyi előnyökről.

Két kettős vak vizsgálatban nem tapasztaltak jelentős különbséget a cink és a réz bevitelében és felvehetőségében, felszívódásában a bio- és a hagyományos étrend között. A bioélelmiszerek fogyasztása bizonyos gyulladásos biomarkerek alacsonyabb szintjével és az olyan jótékony tápanyagok, mint a karotinoidok, a magnézium és a linolsav magasabb szintjével is összefüggött. A bioélelmiszereket fogyasztóknál azonban alacsonyabb vasszintet figyeltek meg.

A növényvédőszer-expozícióval kapcsolatos vizsgálatok a bioélelmiszereket fogyasztó egyéneknél lényegesen alacsonyabb szermaradvány-szinteket mutattak ki, így az elsősorban bioélelmiszereket fogyasztó személyek vizeletében 89%-kal kevesebb peszticid-metabolitot mutattak ki, mint a hagyományos étrenden élőkében.

A review által megállapított eredményeket azonban óvatosan kell értelmezni a vizsgálati elrendezések és módszerek közötti különbségek miatt, és már csak azért is, mert az elsősorban bioélelmiszereket, azaz drágább termékeket fogyasztó résztvevők valószínűleg eleve egészségesebb életmódot folytattak, ami jelentősen befolyásolhatta az eredményeket. A bioélelmiszerek csökkentették a káros peszticideknek való kitettséget is, amelyek számos betegséggel, többek között a rákos megbetegedésekkel és az idegrendszeri rendellenességekkel hozhatók összefüggésbe. Ennek azonban olyan országokban van jelentősége, ahol Magyarországgal szemben a mezőgazdasági célú vegyszerhasználat nem szigorúan szabályozott, másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy a biogazdálkodással alacsonyabb terméshozamok érhetők el, és a vegyszerhasználat hiánya miatt nagyobb lehet a mikrobiális szennyeződés kockázata. A szerzők következtetése szerint látszanak ugyan bizonyos előnyök, de több kontrollos klinikai vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést lehessen megállapítani a bioélelmiszerek fogyasztása és az egészségi állapot között.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Do organic foods reallyofferbetterhealthbenefits?

Impact of organic foods on chronic diseases and healthperception: a systematic review of the evidence

Irodalmi hivatkozás:

Poulia, K., Bakaloudi, D. R., Alevizou, M., et al. (2024). Impact of organic foods on chronic diseases and healthperception: a systematic review of the evidence. European Journal of Clinical Nutrition. doi:10.1038/s41430-024-01505-w

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink