hirdetés
2025. október. 31., péntek - Farkas.
hirdetés

 

Látszanak, de egyelőre nem egyértelműek a bioélelmiszerek fogyasztásának előnyei

Egy kiterjedt irodalmi áttekintés szerint látszanak ugyan bizonyos előnyei a bioélelmiszerek fogyasztásának, de az ok-okozati összefüggés egyelőre nem bizonyítható.

A European Journal of Clinical Nutrition folyóiratban szeptember 11-én jelent meg az Agricultural University of Athens kutatóinak cikke, amelyben azt a kérdést járták körül egy szisztematikus irodalmi áttekintés (review) keretében, hogy valóban egészségügyi előnyökkel jár-e a bioélelmiszerek fogyasztása a “hagyományos” élelmiszerekkel szemben. Az eredmények szerint valóban megfigyelhető a kardiometabolikus kockázatok csökkenése és értelemszerűen az alacsonyabb peszticid-expozíció, azonban a rákkockázatra és az általános egészségügyi előnyökre gyakorolt hosszú távú hatások továbbra sem egyértelműek, ami rávilágít a további kutatások szükségességére.

A 20. században a zöld forradalom a műtrágyák, a növényvédő szerek és az öntözés révén jelentősen növelte a megtermelt élelmiszer mennyiségét, és bár ezekkel az erőfeszítésekkel sikerült az éhezést megelőzni, visszaszorítani, ezek az intézkedések negatívan hatottak a környezetre, mivel növelték a talajdegradáció és a vízszennyezés kockázatát, ráadásul a növényvédőszer-expozíciót olyan egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozták, mint a rákos megbetegedések és az anyagcserezavarok. Erre jelent meg válaszul a biogazdálkodás, amelyet olyan fenntarthatóbb módszerként hirdettek meg, amely védi a környezetet, csökkenti a növényvédőszer-használatot és javítja az élelmiszerek minőségét. A biogazdálkodási módszerek világszerte egyre népszerűbbek, az ily módon megművelt földterület mérete és a biotermelők száma jelentősen növekszik az egészségesebb és környezetbarátabb élelmiszerek iránti növekvő fogyasztói igény miatt. A biogazdálkodási módszerek elterjesztése azonban számos kihívással jár, és az ilyen élelmiszerek fogyasztásának egészségügyi előnyeinek megállapítására irányuló kutatások jelenleg is folynak.

A mostani irodalmi áttekintésben megvizsgált tanulmányok közül kettő foglalkozott a bioélelmiszer-fogyasztás és a rák kockázata közötti kapcsolattal. Egy csaknem 69 ezer felnőtt körében végzett francia kohorszvizsgálat megállapította, hogy azoknál, akik több bioélelmiszert fogyasztottak, 25%-kal csökkent a rákos megbetegedések, különösen a posztmenopauzális emlőrák és a limfómák kialakulásának kockázata. Megjegyzendő azonban, hogy a rákkockázatot számos tényező befolyásolja, ezért ezeket az eredményeket óvatosan kell értelmezni. Ezzel szemben egy sokkal nagyobb elemszámú, az Egyesült Királyságban 623 ezer nő adatainak bevonásával végzett vizsgálat nem tudott szignifikáns összefüggést kimutatni a bioélelmiszerek fogyasztása és a rákbetegségek kialakulásának valószínűsége között, kivéve egy esetet: a non-Hodgkin limfóma csökkent kockázatát.

Számos tanulmány arról számolt be, hogy a bioélelmiszerek nagyobb mértékű fogyasztása alacsonyabb testtömeggel és az elhízás kockázatának csökkenésével jár együtt. Egy három éven át folytatott francia vizsgálat azt mutatta ki, hogy a bioélelmiszereket gyakran fogyasztóknál kisebb mértékű volt a testtömegindex (BMI) növekedése, és jelentősen csökkent a túlsúly vagy elhízás kockázata. Egy másik tanulmány szintén arra a következtetésre jutott, hogy a bioélelmiszerek gyakoribb fogyasztása alacsonyabb elhízási rizikóval és BMI-vel járt együtt, még akkor is, ha az életmódbeli tényezőket is figyelembe vették a résztvevők között. Azok a terhes nők pedig, akik több bioélelmiszert fogyasztottak, a terhességük előtt általában alacsonyabb BMI-vel rendelkeztek, és kisebb valószínűséggel voltak elhízottak.

A review szerint a bioélelmiszerek fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát és javíthatja a kardiometabolikus egészséget, mivel egy kifejezetten ebből célból végzett tanulmány a kontrollhoz képest 35%-os kockázatcsökkenést állapított meg a bioélelmiszereket gyakrabban fogyasztó csoport tagjai esetében. Más tanulmányok azt is kimutatták, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható a magas vérnyomás, a hiperkoleszterinémia és a szív- és érrendszeri betegségek alacsonyabb arányával. A biozöldségeket fogyasztó terhes nőknél csökkent a preeklampszia, a terhességi cukorbetegség és az elhízás kockázata is.

Egy 566 bioélelmiszert fogyasztó résztvevőt vizsgáló tanulmány szerint a csoport tagjainak 70%-a jobb egészségi állapotról számolt be, beleértve a jobban működő immunrendszert, magasabb energiaszintet, mentális jólétet és gyomor-bélrendszeri funkciókat - ám az is igaz, hogy a résztvevők 30%-a nem számolt be észrevehető egészségügyi előnyökről.

Két kettős vak vizsgálatban nem tapasztaltak jelentős különbséget a cink és a réz bevitelében és felvehetőségében, felszívódásában a bio- és a hagyományos étrend között. A bioélelmiszerek fogyasztása bizonyos gyulladásos biomarkerek alacsonyabb szintjével és az olyan jótékony tápanyagok, mint a karotinoidok, a magnézium és a linolsav magasabb szintjével is összefüggött. A bioélelmiszereket fogyasztóknál azonban alacsonyabb vasszintet figyeltek meg.

A növényvédőszer-expozícióval kapcsolatos vizsgálatok a bioélelmiszereket fogyasztó egyéneknél lényegesen alacsonyabb szermaradvány-szinteket mutattak ki, így az elsősorban bioélelmiszereket fogyasztó személyek vizeletében 89%-kal kevesebb peszticid-metabolitot mutattak ki, mint a hagyományos étrenden élőkében.

A review által megállapított eredményeket azonban óvatosan kell értelmezni a vizsgálati elrendezések és módszerek közötti különbségek miatt, és már csak azért is, mert az elsősorban bioélelmiszereket, azaz drágább termékeket fogyasztó résztvevők valószínűleg eleve egészségesebb életmódot folytattak, ami jelentősen befolyásolhatta az eredményeket. A bioélelmiszerek csökkentették a káros peszticideknek való kitettséget is, amelyek számos betegséggel, többek között a rákos megbetegedésekkel és az idegrendszeri rendellenességekkel hozhatók összefüggésbe. Ennek azonban olyan országokban van jelentősége, ahol Magyarországgal szemben a mezőgazdasági célú vegyszerhasználat nem szigorúan szabályozott, másrészt azt is figyelembe kell venni, hogy a biogazdálkodással alacsonyabb terméshozamok érhetők el, és a vegyszerhasználat hiánya miatt nagyobb lehet a mikrobiális szennyeződés kockázata. A szerzők következtetése szerint látszanak ugyan bizonyos előnyök, de több kontrollos klinikai vizsgálatra lenne szükség ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést lehessen megállapítani a bioélelmiszerek fogyasztása és az egészségi állapot között.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Do organic foods reallyofferbetterhealthbenefits?

Impact of organic foods on chronic diseases and healthperception: a systematic review of the evidence

Irodalmi hivatkozás:

Poulia, K., Bakaloudi, D. R., Alevizou, M., et al. (2024). Impact of organic foods on chronic diseases and healthperception: a systematic review of the evidence. European Journal of Clinical Nutrition. doi:10.1038/s41430-024-01505-w

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink

  • learn more Útmutató a fogorvosnak való segédkezésben

    „E könyv célja, hogy az assistálással foglalkozni akarót az e pályán szükséges alapfogalmakkal megismertesse és megadja...

  • learn more Patikai reklámtárgyak

    A kiadó tovább folytatja az 1999-ben elkezdett, nagy sikert aratott reprezentatív gyógyszerészettörténeti albumsorozatát ezen könyvével. A reklám a...

  • learn more Márti és a kettős identitás

    Márti 1933-ban született Budapesten, kispolgári zsidó családban. Élete kezdetén rögtön két olyan esemény is történik, ami végérvényesen...

  • learn more Gyermekbántalmazás

    A bántalmazott gyermekek védelme érdekében kiemelt fontosságú az esetek korai felismerése, a védő intézkedések mielőbbi megtétele. Könyv célja, hogy...

  • learn more Adonisztól Schwarzeneggerig - Férfiideálok és civilizáció

    Ha divatról, szépségideálokról van szó, automatikusan a nők jutnak eszünkbe. A férfiakról nem is...

  • learn more Discoveries in Gastroenterology

  • learn more Sorsdöntő génjeink

    Az USA-ban már nagy sikert aratott könyv Európában először magyarul jelent meg. A szerző a könyvében leírja, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki...

  • learn more Infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben

    Az „Infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben” című könyv egy olyan hiánypótló mű,...

  • learn more A szem fénytörése

    Az 1922-ben megjelent könyv már akkor is hiányt pótolt a szem fénytöréstanának összefoglalásában. A szemorvos a szemmel inkább mint szervvel szeretett...

  • learn more Arcok és harcok. Interjúk és töprengők a LAM-ból

    A könyvben összegyűjtött interjúkban az orvosi hivatás, a gyógyítás, a kutatás és oktatás nagyjai vallanak...

  • learn more Velencei-tó látványtérképe

    Az elmúlt évek jelentős turisztikai fejlesztései is megtalálhatóak már a Civertan Grafikai Stúdiónak a Velencei-tavat és térségét bemutató...

  • learn more Balneoterápia és hidroterápia

    Magyarország termálforrásokban gazdag. Így számos természetes gyógytényezőt alkalmazunk a gyógyítás céljára. A balneoterápia...

  • learn more A spiritualitás pszichológiája

    Az elmúlt években a „spiritualitás” fogalma elképesztő karriert futott be mind elterjedését, mind jelentésének bővülését tekintve...

  • learn more Nyílt lábszártörések

    A Traumatológia Témakörök sorozatban újdonságként egy monográfia is megjelent, mely egyben egy tudományos munka összefoglalója is. A 222 oldalas...

  • learn more Ars neurologiae

    Régiesen szólva, idegorvos vagyok. Bármit tanultam vagy csináltam ezen kívül, a világ látását számomra a foglalkozásom határozza meg. Mielőtt...

  • learn more Rurik Imre (monográfia) FÉRFIGYÓGYÁSZAT

    A monográfia a férfiak szomatikus, mentális és szociológiai sajátosságait taglalja, amelyek a "férfiléthez" köthetők,...

  • learn more Orbán Viktor és te

    Orbán Viktorra égető szükségünk van. Vagy talán nem is rá, hanem arra az Orbán Viktor-képre, amit a stábjával együtt professzionálisan alkotott meg,...

  • learn more Tehetség/Talentum Jó szerencse, semmi más?

    "Jelen könyv Czeizel professzor életműve összefoglalásának is tekinthető a tehetség témakörben. A világhírű...

  • learn more Gipsz- és kötéstechnika

    A konzervatív töréskezelés sikere ma is a csonttöréseket rögzítő kötések megfelelő kiválasztásától és alkalmazásától függ. A hosszú...

  • learn more Rendhagyó szakácskönyv. Patikusok receptjei és borai

    Az utolsó darabig elfogyott, a későn rendelők pedig már nem is juthattak hozzá a Galenus Kiadó „Rendhagyó...