hirdetés
hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Lábikragörcs és hasi fájdalom

Kvízkérdéseink megfejtése

Köszönjük a június 17-i számunkban megjelent – és most a válaszokkal együtt megismételt – kvízünkre küldött megfejtéseket. A szerencsések Szarvas Ferenc Differenciáldiagnosztikai kalauzát nyerték.

Akut lábikragörcs

Ha a beteg hirtelen fellépő, erős lábikratáji görcsös fájdalmat panaszol, akkor megfelelő anamnézis és klinikai kép esetén elsőként a mélyvénás trombózis lehetőségére gondolunk. Pedig nem csak vérrög okozhat efféle tüneteket. A 77 éves beteg a vena subclavia trombózisa miatt három éven át alvadásgátló kezelésben részesült: phenprocoumont szedett. Jelentkezése előtt négy hónappal – a koszorúér-betegség gyanúja miatt indokolt koszorúér-angiográfiás vizsgálat kapcsán – az alvadásgátlást felfüggesztették. Az igazolódott koszorúér-szűkületet tágítással és stent-beültetéssel szüntették meg. Azóta a beteg rendszeresen acetil-szalicilsavat és clopidogrelt szed. Jelentkezése előtt néhány nappal spontán kialakult keményedést és fájdalmat észlelt a bal lábikrájában, ami miatt háziorvosa ultrahangvizsgálatra utalta be. Először a poplitealis ereket vizsgálták meg (1. ábra), majd a bal lábszár anatómiai viszonyait tisztázták, végül az eredményeket összehasonlították az egészséges jobb végtagról készült felvételekkel (2–4. ábra).

Kérdések

  1. Mit lát az 1. ábrán, és mire lehet ebből következtetni?
  2. Mi látható a 2–4. ábrán (hasonlítsa az egészséges oldalt a kóroshoz)?
  3. Mi az Ön diagnózisa, és miből következtet erre?
  4. Milyen kezelést ajánl?

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés