hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Küszöbön a tabletta bevezetése

Gyógyszeres abortusz

A nem kívánt terhesség befejezésére, a gyógyszeres módszer kifejlesztésére, biztonságossá tételére és elterjesztésére nagy hangsúlyt fektet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A módszer alkalmazása nemcsak a fejlődő, hanem a fejlett országokban is előrelépést jelenthet: akár orvosi beavatkozás nélkül is elvégezhető a terhesség megszakítása. A világon több mint 500 000 nő veszíti életét évente terhességgel, szüléssel kapcsolatban. A halálesetek jelentős része a fejlődő országokban, a nem biztonságos és gyakran illegálisan elvégzett terhességmegszakítás vagy szövődményei miatt következik be, nem beszélve arról, hogy egy ilyen beavatkozás után meddőség is kialakulhat, melynek gyakoriságáról egyáltalán nincsenek statisztikai adatok.

Nem egy, hanem kettő

Az „abortusztabletta” a hiedelmekkel ellentétben nem egyetlen gyógyszer, melynek bevétele után megszakad a terhesség. Két, különböző kémiai szerkezetű, hatásmechanizmusú készítményről van szó, melyeket kombinálva jó eredménnyel várható a terhességek spontán kiürülése. Az antiprogeszteron mifepriston (RU-486, Myfegyne, Myfeprex) és az azt követő szintetikus prosztaglandinszármazék, a misoprostol (Cytotec) alkalmazása után elhal a decidua, felpuhul a méhnyak és aktiválódik a méh izomzata, ami a korai terhesség teljes egészének kilökődését eredményezi.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. KERESZTÚRI ATTILA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés