hirdetés
2024. augusztus. 17., szombat - Jácint.
hirdetés

Kúria: mégsem kell kiadni az operatív törzs jegyzőkönyveit

Az indoklás szerint kiemelkedő társadalmi közérdek fűződik ahhoz, hogy a dokumentumok titokban maradhassanak, írja a hvg.hu.

Titok marad, milyen információk és egyeztetések alapján hozta meg válságkezelő intézkedéseit az Orbán-kormány 3-4 évvel ezelőtt, a koronavírus-világjárvány idején – írja a hvg.hu. A lap ugyanis pert vesztett a kormánnyal szemben, a Kúria döntése így felülírta a Fővárosi Ítélőtábla tavalyi, a HVG-nek kedvező ítéletét.

A lap felidézi, a nyolc hónappal ezelőtti másodfokú ítélet még arra kötelezte a járvány kezeléséért felelős állami szervet, az operatív törzset, hogy adja ki a Covid-járvány kezdeti időszakában tartott üléseiről készült jegyzőkönyveket. Nemrég azonban a Kúria az operatív törzs felülvizsgálati kérelmére indított eljárásban úgy döntött, az ítéletet hatályon kívül helyezi, és kitart a járvány idején hozott döntések hátterét adó jegyzőkönyvek nyilvánosságtól való elzárása mellett. Szerinte ugyanis nem zárható ki, hogy lesz egy újabb világjárvány, amikor ismét használni kell azt a védelmi rendszert, azokat a protokollokat, amelyekről az operatív törzs ülésein annak idején szó esett. Emiatt „ezeknek az adatoknak a nyilvánosság előli időleges elzárásához fontosabb közérdek fűződik, mint a megismerhetőségükhöz”.

A Kúria az ítélet indoklásában konkrétan úgy fogalmazott, „kiemelkedő társadalmi (köz)érdek fűződik ahhoz, hogy a tervek egy újabb járvány esetén is rendelkezésre álljanak, azokat a nyilvánosság ne ismerhesse meg”.

A lap még 2022 májusban indított pert az ügyben. Arra volt kíváncsi, a testület – működésének csaknem két éve alatt – milyen adatok, elemzések alapján, milyen szempontokat mérlegelve hozta meg ülésein a döntéseket. Ugyanis a 2020 januárja és 2021 novembere közti 159 ülésén a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs számos, a magyarok millióit, vállalkozások százezreit, továbbá az államigazgatás és a gazdaság szereplőit érintő döntésről, korlátozásról határozott.

(forrás: hvg.hu)

Könyveink