hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

„Kulcslyuk” sebészet az onkológián

Az Országos Onkológiai Intézet újonnan épült Dagantsebészeti Centruma immár teljes szakmai repertoárral működik.

A korszerű emlőssebészeti, urológiai, máj, hasnyálmirigy, valamint colorectalis műtéteken kívül olyan mellkas sebészeti beavatkozásokat is végeznek heti rendszerességgel, amely a szervezet minimális megterhelésével járó módszerrel távolítja el a tüdőből a rákos daganatot.

A mellkassebészetben a „kulcslyuk” sebészet módszerének lényege, hogy kis nyíláson és lyukakon keresztül, videokamera és speciális eszközök segítségével végzik el azt a műtét, amely hagyományosan csak 20-25 cm-es metszés alkalmazásával és a bordák szétfeszítésével kivitelezhető. A videothoracoscopos eljárást korábban is alkalmazták mellkasi betegségek esetén, de rutinszerű alkalmazásának gátat szabott a módszer jelentős költségigénye.

A beavatkozás előnye: kevesebb fájdalom, rövidebb kórházi kezelés, kisebb vérvesztés, az immunrendszer minimális károsodása, nagyobb gyógyulási esély.

A magasabb költségekkel szembe állítható, hogy a beteg kevesebb ideig szorul kórházi kezelésre, hamarabb vissza tud térni munkájához, így összességében a egészségbiztosító számára valószínűleg nem drágább a „kulcslyuk” sebészet, mint a hagyományos – közölte szerkesztőségünkkel az Országos Onkológiai Intézet.

MedicalOnline
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés