hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Kudarc a letelepedési támogatás?

Több pénzért sem töltik be a tartósan üres praxisokat a fogorvosok és a háziorvosok – derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

Hiába emelte idén a duplájára a tartósan betöltetlen körzetet vállaló háziorvosoknak és fogorvosoknak nyújtott letelepedési támogatás összegét a kormány, eddig elenyésző a nyertes pályázatok száma, miközben hónapról hónapra több az üres praxis – tudta meg a Magyar Nemzet.

A legfrissebb nyilvános lista szerint idén eddig mindössze tizenegy szakember nyerte el a több millió forintos letelepedési támogatást, mert olyan körzet betöltésére vállalkozott, amelyben legalább fél éve nincs állandó orvos. A több száz, tartósan ellátás nélkül maradt praxisból így egyelőre csupán ennyit tudnak feltölteni.

Ott, ahol már több mint egy esztendeje nincs ellátás, tizenkétmillió forintos támogatás kapható, ezt idén eddig mindössze hárman kapták meg. Két éve betöltetlen körzetet is csak egyetlen fogorvos vállalt, ezért neki 14 millió forintos támogatás járt.

A háziorvosok elöregedése és az utánpótláshiány súlyos nehézséget okoz majd az ellátásban, egyelőre úgy látszk, nem sikerült megtalálni azt a megoldást, ami a szakmában tartaná a fiatalokat. Erre utalnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi Egészségügyi statisztikai évkönyvének riasztó adatai is. Ebből az derült ki, hogy 2015-ben az egy orvosra jutó éves betegforgalom 11 474 fő volt, míg 2010-ben 10 994, 2000-ben pedig 9208. Ha ezt napi, átlagos betegszámra is lebontjuk, akkor 254 munkanap alatt a háziorvosoknak 2015-ben naponta 45 pácienst kellett ellátniuk, miközben a legtöbben 3-4 órát rendelnek.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés